Турските власти са изгонили 1 170 чужденци, за които се предполага, че са пътували през Турция към Сирия, за да се присъединят към терористичната групировка „Ислямска държава", обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Франс прес".

„Според данните на нашето външно министерство, на 12 520 души, заподозрени във връзки с терористични организации, им е било забранено да влизат в Турция. Ние сме депортирали общо 1170 души", изтъкнал Ердоган на пресконференция.

Президентът добавил, че данните показват, че Турция изпълнявала своята част от ангажимента си да задържа потока от чуждестранни екстремисти и обеща да продължи тези усилия.

По-рано през седмицата турските сили за сигурност задържаха британка в Анкара по подозрение, че се е опитвала да се присъедини към джихадистите в Сирия. Жената е била депортирана за Великобритания в четвъртък.

Миналата събота Турция върна трима тийнейджъри на Лондон, след като ги залови по молба на британските власти. И тримата са били обвинени в подготовка за извършването на терористични актове.