турски самолетиТурция може да предостави на силите на НАТО една ескадрила изтребители за операции над Либия, съобщи РИА Новости, позовавайки се на местни медии. Това ще стане, ако Франция склони да подкрепи предложението операция „Одисея Зора" да бъде командвана от НАТО.

Въпросът за прехвърляне на ръководството към северноатлантическия пакт се обсъжда от седмица, но на този етап Париж е против това решение. Турция настоява за приемането му, като, според в. „Акшам", след това значително ще увеличи участието си.

Освен вече уговорените 4 фрегати, подводница и снабдителен кораб за морската блокада на Джамахирията, Анкара ще изпрати и 12 изтребителя F-16, заедно със самолет-цистерна, съобщава изданието, което се позовава на свои източници. Самолетите ще съпровождат летящите радари "АУАКС" и ще охраняват въздушното пространство.

Днес на закрито заседание на турския парламент ще бъде обсъдено участието на страната в операцията. Законът изисква решение на законодателния орган преди да бъдат изпратени войници извън границите на държавата.

В Турция пристигна и върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа адм. Джеймс Ставридис, който обсъди с външния министър Ахмет Давутоглу и с началника на Генералния щаб как точно страната ще контролира изпълнението на оръжейното ембарго, наложено на Джамахирията.