Украйна е близо до война, предупреди германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за четири европейски вестника, съобщава Ройтерс.

Десетки хора загинаха в украинския град Одеса миналата седмица, когато проруски сепаратисти влязоха в сблъсъци с поддръжници на единството на Украйна. В същото време киевските правителствени сили се бият със сепаратисти, които контролират градове в Източна Украйна.

Кървавите картини от Одеса ни показаха, че сме на няколко крачки от военна конфронтация", каза Щайнмайер за El Pais, Le Monde, La Repubblica и Gazeta Wyborcza.

Той добави, че конфликтът е станал интензивен, „което преди известно време не смятахме, че е възможно".

Днес Министерството на външните работи на Германия предупреди германците да не пътуват до Крим и ги посъветва да избягват източните райони на Украйна. Ведомството допълва, че няма да се извършват консулски услуги в Крим.

Ситуацията в Източна и Южна Украйна е изключително напрегната в момента. Увеличен е броят на окупираните държавни сгради...има инциденти със задържане на чужденци", подчерта министерството.

В телевизионно интервю късно вчера Щайнмайер изрази притеснението си, че нито Русия, нито Украйна могат да контролират враждуващите страни.

Има групи в Източна Украйна, които не слушат нито Киев..., нито Москва", поясни той.