Унгарският парламент прие серия от закони, за да контролира притока на мигранти в страната. На полицията се дават повече правомощия за строги наказания, включително затвор за нелегално пресичане на границата.

Унгария построи ограда по протежение на границата си със Сърбия, надявайки се да отблъсне потока от мигранти, след като десетки хиляди, предимно от места като Сирия и Афганистан, влязоха в страната в последните месеци.

Според новите закони преминаването или увреждането на оградата ще се смята за криминално деяние. Незаконното преминаване на границата ще може да се наказва с до три години затвор.

Новият закон ще направи възможно подаването на молби за предоставяне на убежище на граничните контролно-пропускателни пунктове и ще позволява ускорено обработване на исканията.

Междувременно стана ясно, че около 300 мигранти са избягали от унгарски граничен лагер. Стотици други са тръгнали пеша от Будапеща.

Полицията съобщи, че е спряла трафика по близката магистрала. Мигрантите са избягали от приемателния център в Рьозке, близо до границата със Сърбия. Служителите на реда обявиха, че други 2300 мигранти все още се намират в центъра, но и те заплашват, че ще избягат.