Джихадист, който е имал за цел да подбира и изпраща бойци в Сомалия в подкрепа на Аш Шабаб - местното терористично крило на Ал Каида, е бил задържан от белгийските власти, съобщават белгийски вестници.

Проследяването на джихадистите е показало, че един от задържаните е пътувал тази пролет от Белгия до България, където е посрещнал друг съучастник. Пред следствието пътувалият от Белгия, който е с алжирски произход и е получил политическо убежище в кралството миналия май, е обяснил, че двамата са имали намерение "да пробват късмета си във Великобритания", но според данни от службите целта им е била да се прехвърлят в Сомалия.

Според разследването през пролетта на миналата година четирима джихадисти, подбрани от същата група в Белгия, са заминали за Сомалия.

Последните арести са били извършени в сряда тази седмица в Брюксел и в Париж, задържани са седем души, свързани с набирането на млади ислямски фанатици, готови да се включат в свещена война в африканската държава.

Това лято белгийските медии съобщиха, че са установени имигранти, получили белгийско гражданство, които са участвали в боевете в Сирия. На сирийска територия те са били обучавани в боравене с оръжие, воювали са срещу силите на режима, а след това са се върнали в Белгия.