Мощно лазерно оръжие на Обединеното кралство може да бъде изпратено в Украйна, за да сваля руски дронове, каза министърът на отбраната Грант Шапс, цитиран от BBC.

Според Грант Шапс оръжието може да има "огромни последици" за конфликта в Европа.

Очаква се оръжието DragonFire да бъде пуснато на пазара до 2027 г., но Шапс каза, че иска да "ускори" производството и да го направи достъпно по-рано.

Това следва успешно изпитание на лазера, проведено срещу въздушна цел за първи път през януари.

Първоначално се очакваше лазерът да заработи до 2032 г., но новите реформи, предназначени да ускорят правителствените поръчки за оръжия, означават, че той ще бъде готов пет години по-рано.

Великобритания успешно изпита военен лазер

Великобритания успешно изпита военен лазер

Новото оръжие може да порази монета от 1 паунд от разстояние един километър

Въпреки това министърът на отбраната каза пред репортери по време на посещение във военния изследователски център Портън Даун близо до Солсбъри, че иска да ускори производството още повече.

"Да кажем, че не трябва да е 100% перфектно, за да може украинците да се сдобият с него", каза той.

Министерството на отбраната (МО) казва, че по-бързият график идва в отговор на "бързо променящата се среда на заплаха", пред която е изправено Обединеното кралство.

Според Шапс, не нужно оръжието да бъде развито до 99.9% съвършенство, преди да влезе в употреба. Вместо това, то е проектирано така че да може да бъде развито до 70%, след което изпратено в Украйна и доразвито там на място.

"Но 2027 г. все още е датата към този момент", продължи той.

Оръжието е достатъчно прецизно, за да удари монета от километър разстояние, според Министерството на отбраната. Надеждата е, че това ново оръжие може проправи пътя за евтина алтернатива на ракетите, които се използват за да свалят цели като дронове.

Оборудват британския боен флот с лазери за сваляне на дронове

Оборудват британския боен флот с лазери за сваляне на дронове

Новата технология ще бъде внедрена през 2027 г.

Успешният тест на оръжието през януари беше извършен в полигона на Hebrides Range на Министерството на отбраната в Шотландия и беше приветстван като "голяма стъпка" в въвеждането в експлоатация на лазерно насочени енергийни оръжия (LDEW).

Най-голямото предимство на лазерите е цената и, на теория, неограничени боеприпаси - стига да има надежден източник на енергия. Но големият недостатък е, че те могат да стрелят само по цели в линията на видимост, за разлика от повечето ракети.

САЩ разработват оръжия с насочена енергия от десетилетия. Те са монтирани на няколко военни кораба за изпитания и оценка.

Амбицията на Обединеното кралство да направи същото до 2027 г. може да е възможна, но лазерите не са изпробвани и тествани в битка. Военните кораби на САЩ все още свалят дронове на Хусите в Червено море с конвенционални ракети.

Всяко предположение, че британски лазери могат да бъдат изпратени в Украйна, за да унищожат руски дронове, е оптимистично.

По-спешни са исканията на Украйна. Това изисква мобилни системи за противовъздушна отбрана, които са доказани в битка. Тъй като нейната електрическа мрежа постоянно е на прицел от Русия, лазерите, които изискват източник на енергия, едва ли ще бъдат решението за спешните нужди на Украйна.

LDEW използват интензивен светлинен лъч, за да пробият целта си и могат да ударят със скоростта на светлината. Като оръжие за пряка видимост, то може да атакува всяка видима цел, която е достатъчно близо, въпреки че обхватът на системата DragonFire е класифициран.

Ракетите могат да бъдат много по-скъпи от дроновете, които унищожават, като някои струват милиони.

Министерството на отбраната казва, че задействането на системата DragonFire за 10 секунди е еквивалент на разходите за използване на обикновен нагревател за един час, като оперативните разходи обикновено са по-малко от £10 на изстрел.

Путин: Русия разработва принципно нови оръжия - лазерни, ултразвукови, радиочестотни

Путин: Русия разработва принципно нови оръжия - лазерни, ултразвукови, радиочестотни

Западът разрушава търговската система, която сам е създал