Министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк заяви, че тъкмо неговата партия „Народен фронт" трябва да сформира управленска коалиция, тъй като тя спечели изборите за Върховната Рада. На пресконференция Яценюк е предложил коалицията да бъде наречена „Европейска Украйна".

„Ние предлагаме прост текст от две страници и половина. Подготвили сме всички решения и закони, които са необходими да бъдат приети спешно от новия парламент", заяви Яценюк, цитиран от ТАСС.

Назовавайки Блока на Петро Порошенко „стратегически партньор" във формирането на коалицията, Яценюк също така изрази мнение, че в нея трябва да влязат също така партиите „Отечество", „Самопомощ" на кмета на Лвов и Радикалната партия на Олег Ляшко.

Яценюк също така е заявил, че е длъжен да остане министър-председател на Украйна, тъй като е лидер на победилата в изборите партия.

„В съответствие с практиката на ЕС, партията, спечелила първо място, е длъжна да започне процеса за сформиране на коалиция", заяви той и добави: „Ако има коалиция, основана на други принципи, то ще има друг премиер".

Междувременно партията на украинския президент Порошенко представи проектодоговор за коалиционно споразумение, което предлага повече правомощия на регионите, както и диверсификация на енергийните източници на страната, отбелязва ДПА.

Документът с обем 48 страници, публикуван на сайта на партията, предвижда „сформирането на местното самоуправление" и „преразпределение на компетенциите между управленските нива".

Документът също така обещава да намали зависимостта на Украйна от руския газ чрез ограничаване на доставките от всеки отделен източник до 30% от общото количество. Местното произвоство на на газ, нефт и въглища следва да се увеличи.

Блокът на Порошенко се очаква де спечели 132 места от общо 428 места в Радата.

Според 98% обработени изборни протоколи „Народният фронт" е спечелил 22,16% от гласовете, Блокът на Порошенко е с 21,82%, „Самопомощ" - с 11%, „Опозиционния блок", който събира привърженици на Виктор Янукович, има 9,36%, Радиалната партия - 7,45%, „Отечество" - 5,68%.

Крайнодясната „Свобода" получава 4,72% и не прескача 5-процентната бариера, съобщава УНИАН.