Минчо Спасов, кандидат за вицепрезидент в президентска двойка с лидера на d21 Татяна Дончева, в интервю за Десислава Антова, news.bg

Г-н Спасов, като кандидат за вицeпрезидент, заедно с Татяна Дончева достатъчен ли е само кураж за справянето с корупцията и бандитизма, ако ползвам ваши думи, за да опиша състоянието, в което се намира страната?
Куражът, разбира се не е достатъчен. Трябва да имаш и компетентност да знаеш как да го направиш. Когато започваш някаква работа, трябва да имаш план, трябва да имаш инструментариум и да направиш анализ на свършеното. Понякога той може да бъде и самокритичен.

Едно от основните неща, на които залагате, е промяна на Конституцията. Колко опорочен е моделът?
Българската демокрация преди 25 години започна с фалстарт. Това е видно не само от коментарите на хората, активни в обществения живот. Това е видно най-вече от резултатите, които днес виждаме навсякъде и в политиката и в икономиката. Ние не извършихме прехода така, както той трябваше да бъде направен, не изчистихме остатъците от старото, както го направиха останалите страни в Източна Европа. Ние разрешихме раковите образования от миналото отново да изпълзят по тялото на България. Срещу това ще се борим с г-жа Татяна Дончева.

Какво основно предвиждате като промени?
Продължавам медицинската тема – за мен съдебната ни система и преди всичко прокуратурата е болна от левкемия. Заболяването, при което белите кръвни телца се изяждат от други бели кръвни телца, които са болни. По този начин не се разрешава пречистващата функция, които белите кръвни телца – съдебната власт в обществото трябва да има. Смятам, че борбата за изкореняването на този бандитизъм трябва да започне с решителен ремонт и поправка на съдебната система, най-вече на прокуратурата. Виждаме какво подозрително мълчание има от страна на прокуратурата, особено когато става дума за изобличаване и търсене на отговорност от представителите на изпълнителната власт. От друга страна виждаме, че прокуратурата отговаря много слугински на исканията на една или друга клика в тази изпълнителна власт. Има примери и в миналото за такова поведение на главния прокурор, има и съвсем скорошни примери като този – на 13-ти септември беше открит 5-километров участък от Западната дъга на София, който по новините бе съобщено, че струва 150 млн. лв. За пет километра 150 млн.лв.? Всяка прокуратура би следвало да наостри уши при такива цифри.

Обикновено вицепрезидентът се възприема единствено като помощник на президента. Неговите действия остават на втори план. Какво ще промените вие в това отношение?
Ако подходим малко шеговито, в танца при една смесена двойка, винаги дамата трябва да е красивата и привлекателната, а мъжът трябва да поддържа темпото и да я подпомага.

Какви ще са принципните позиции, които ще спазвате при упражняването на правомощията на вицепрезидента относно помилванията и даването на българско гражданство?
Няма да правим като наши предшественици, които помилваха бъдещи свои политически партньори. Имам предвид г-н Георги Първанов и Цветелин Кънчев. Това беше един акт на помилване, който допринесе с много гласове за избирането на г-н Първанов. Ние няма да правим такива неща.

Как гледате на ширещата се в ляво и в дясно битка на генералите?
Битката между генерали си е тяхна работа. Важното е техните армии да не попаднат във върхушката на тази битка, защото, когато атовете се ритат – магаретата страдат.

Очаквате ли удари под кръста от генерали?
Очакваме удари отвсякъде, но който влиза в гората не бива да се страхува от мечки.

Казвате, че разчитате за вас да гласуват разумните хора тези, които обичат България. С какви аргументи ще ги убедите?
Аргументите, с които ще ги убедим няма да ги трупаме тепърва. Това, което мен лично ме привлече към г-жа Татяна Дончева бе нейната смелост и честност. Познавам я от 2001 г. и тя досега не е изневерила на тези си качества. Уверен съм, че няма да го направи и занапред. Аз също се придържам в личния си и професионален живот към смелостта и честността. Обичам да казвам истини, дори когато те са неудобни и когато ми носят неприятности.

Не се страхувате да задавате въпроси и да питате?
Мисля, че има доста примери, които показват, че не се страхувам. Навремето попитах президента Първанов за връзките му с аферата „Сапард”.

Какъв ще е слоганът на кампанията сега?
„Решителен и отговорен президент”.

По отношение на сигурността и темата с миграцията, как оценявате действията на родните служби?
За съжаление родните служби не упражняват инструментариума, с който вече разполагат, за да се борят с незаконния трафик и тероризма. Поради най-различни причини – некомпетентност, мързел. Забелязвам тенденцията да се обръщат към политиците с искане за извънредно законодателство. Законът за борба с тероризма е пример за това. Истината е, че ограничаването правата на гражданите чрез подобен закон би трябвало да е много крайна мярка, когато са изчерпани останалите ресурси на службите, а те не са. Подслушването, нарушаването неприкосновеността на кореспонденцията, са нежелани инструменти. Те доказаха, че са неефективни в борбата с тероризма и въпреки това нашите депутати се готвят да ги приложат. Вместо да използват по-трудния, но много по-ефективен път на набиране на агентурен апарат в средите на мигранти. За съжаление нашите служби търсят по-лекия път и го откриват в ограничаване правата на гражданите. Това за мен е лишаване на гражданите от основната функция на държавата – да ги пази. Както каза една моя студентка, когато я попитах какво е държавна измяна, тя отговори, когато държавата изневери на гражданите. Понечих да й пиша двойка, но после се замислих и спрях – може би е права.

Достатъчни ли са тези 160 млн. евро помощ за границата ни?
160 млн. евро са достатъчни, за да се построят пет километра магистрала. Това са много пари. За да се защити границата ни, трябва нещо много повече от пари. Трябват компетентни дипломати и политици, които да поставят въпроса за решаване пред европейските институции, защото Европейският съюз е нашият дом. Да поставят ребром дали въпросът ще се решава на европейско ниво или всяка държава ще се оправя сама. Докато този въпрос не бъде изяснен колкото и милиони да се отпускат те ще потъват и ще бъдат открадвани. Няма да има ефект.

Болна ли е системата на националната сигурност и от какво боледува тя?
Системата на националната ни сигурност е заразена с политическата шуробаджанащина, както и останалите системи за съжаление и съдебната и системата на изпълнителната власт. Най-притеснителното е това, че системата вместо да изпълнява функцията си в кадрово отношение да израстват най-кадърните, най-компетентните кадри – израстват най-послушните. Това е голям проблем. Той довежда това, че самата система не си върши работата от една страна, а от друга – обезверява качествените кадри, които работят в системата. Защото там има и качествени хора и хора, които са компетентни, но те не могат да се преборят с шуробадженащината и да заемат полагащите им се позиции. Както казва Радой Ралин – положителните хора са без положение.

Кауза или химера се оказват честните избори?
Разбира се, че честните избори са кауза. В тази кауза ние търсим съюзници в лицето на всички политически сили и неправителствения сектор, различни от управляващите. В тази каша с изборите, тази мафиотска завера, е дело на управляващите от ГЕРБ. Аз ги наричам Бандата на Винету.

Какви са личните жертви, които правите, за да участвате в тази кампания?
Няма да драматизирам. Всеки човек прави лични жертви, но ми се струва, че си струват. Да подпомогна г-жа Татяна Дончева за мен е чест и колкото да ми струва – ще го направя.

На какво сте готов?
Готов съм да отделя необходимото лично време и пространство, контактите си, така че доверието, което някои хора имат към мен да го запазя, да го увелича в полза на кандидатурата на г-жа Татяна Дончева.

Вашето участие в президентските избори може ли да се тълкува като заявка от страна на НДСВ за следващи парламентарни и други избори?
Аз съм редови член на НДСВ и там ще си остана, така че този отговор зависи от ръководството на НДСВ.