Очаква се доста висока избирателна активност - между 3.5 и 3.8 милиона избиратели.
Това каза в ефира на Нова телевизия социологът от MBMD Мирослава Радева, която представи данни за последните нагласи на избирателите.

Тези, които са посочили, че със сигурност ще гласуват и за президент, и за местна власт са 76.7%. Няма да гласуват 17.9%, съобщи Радева като предупреди, че в тези данни има сериозна грешка, която се дължи на това, че много от избирателите са отказали да бъдат анкетирани.

"Причината за тези откази, според мен, до някаква степен се дължи на недоверието в политиката и публичността като цяло. Хората отказват, защото са отегчени и защото смятат, че каквото и да кажат в изследванията, то няма да има никакво значение за него", на мнение е Мира Радева.

Според последни изследвания има скъсяване на дистанцията между водещата кандидат-президентска двойка. Няма обаче разместване в класацията. Росен Плевнелиев получава 33.4% от гласовете на избирателите, Калфин - 20.2%, а Меглена Кунева - 13.1%.

При местния вот гласовете се разпръскват така - 32% за листата на ГЕРБ, 18.2% за БСП, 7.8% за ДПС, 2.1% получават "Атака", 1.6% - СДС и едва 0.5% - ДСБ.