Пет партии щяха да си гарантират място в парламента, ако изборите бяха днес. Две формации са на ръба на 4-процентната бариера. Тепърва ще станя ясно докъде могат да стигнат амбициите на новосъздаващите се коалиции и новозавръщащите се играчи. Двете основни коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ щяха да са с равен резултат и трудно предвидим изход.

Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл болкан". Изследването е проведено в периода 2-12 февруари 2023 г. сред 808 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Проучването отчита моментите електорални нагласи.

Най-голяма подкрепа получават коалициите ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, съответно 27,1% и 26,1%. Новата коалиция показва изравняване на резултата спрямо ГЕРБ и по-голям резерв. В същото време, поне на този етап не се вижда "добавка" от подкрепа. По традиция за това политическо пространство обаче, тази добавка може да се очаква дори и в последния момент.

От Галъп посочват, че също по традиция, хартиеното гласуване и свързаните с него елементи, могат да бонифицират в по-голяма степен отсрещната страна.

Снимка 606972

Източник: Галъп интерневънъл

Като трета политическа сила се нарежда ДПС с 13.4% подкрепа. Зад тях са Възраждане с 12.3 пункта. БСП пък печели 8.6% подкрепа.

Около бариерата за влизане в парламента са "Български възход". Техният потенциален резултат, калкулиран заедно с ВМРО, би бил 4,2%. Има такъв народ също е близо до завръщане в НС, като събира 3.9% от гласовете. Под чертата остават НДСВ, и новата лява коалиция.

3,8% са онези от гласуващите, които биха предпочели да не подкрепят никого. 40,7%. От респондентите са заявили, че ще гласуват. Това е близо до активността от предходните избори.

5+1 формации в 49-то Народното събрание
Обновена

5+1 формации в 49-то Народното събрание

Реални шансове запазва "Български възход"