Събитията около сделката между ЧЕЗ и "Инерком" поставят под съмнение не само ефективното функциониране, но работата на българските институции изобщо според позицията на ПП АБВ по относно продажбата на активите на ЧЕЗ у нас.

Държавата си е на мястото, убеждава Петкова

Държавата си е на мястото, убеждава Петкова

Има реален и сериозен инвестиционен интерес към АЕЦ "Белене"

Според АБВ казусът с придобиването на активите на ЧЕЗ е еманация на модела на управление от 2009 г. насам. "Еманация на един уродлив модел, при който публични блага/права/ресурси биват най-нагло подарявани с активното (съ)участие на управляващите на престъпни клептократи, които се крият зад подставени лица", посочват от партията в позицията си и добавят, че сделката по продажбата на електроразпределителното дружество създава усещането за силно ерозирала държавност.

И според АБВ сделката се извършва от подставено лице.

Гинка и Славчо Върбакови са подставени лица според Атанас Атанасов

Гинка и Славчо Върбакови са подставени лица според Атанас Атанасов

Аферата с ЧЕЗ има заряда да свали правителството, тълкува Атанасов

Важните въпроси - защо въпреки привидната международна легитимация на премиера "успехите" му се измерват в поредната фамилиарна снимка, а видими резултати и подкрепа за приоритетни проекти липсват; защо ключови важни инвеститори в бизнеса, икономиката и медиите напускат България; защо след 2007 г. държавата няма подобен важен напредък и успех?

Покупката на "ЧЕЗ България" също така била поредната от множество скандални и безобразни сделки на прехода, сравнима в същността си с продажбата на БГА "Балкан", "Булгартабак", "Кремиковци", Дипломатически клуб "Бояна", казусът с природен парк "Пирин" и ред други.

"Съдбата на 3 милиона души, които са близо половината от населението на България, не може да стане заложник в частни, в случая некомпетентни, ръце", добавят от партията.

Според АБВ е много притеснително и това, че правителството неколкократно сменя позициите по казуса - до вчера премиерът Борисов обяснявал как държавата не можела да се меси в сделки между частни субекти, че нямала място в енергетиката, че била лош стопанин, че нямало пари и други, а сега обръщал позицията си на 180 градуса, влизайки в директно противоречие със самия себе си.

"Този хаотичен подход, тази реактивност и очевидна липса на контрол над ситуацията, води до един основен извод - смяната на позицията му е продиктувана само и единствено от инстинкт за самосъхранение, а не от трезва преценка на обстоятелствата и реален стремеж да се намери решение в полза на България. Така не се управлява държава, така не се управлява дори малко ЕООД!"

БСП търси подписи за спиране на сделката за ЧЕЗ

БСП търси подписи за спиране на сделката за ЧЕЗ

3 милиона български граждани на колене пред Гинка

От партията добавят още, че винаги са били за активна и енергетиката, но не може "ортаци на държавата по въпроси, засягащи националната сигурност, да са нестратегически инвеститори, без необходимата експертиза, зад които стои незнайно #КОЙ!"

От АБВ призовават:

  1. Всички отговорни държавни институции и регулаторни органи - правителство, парламент, ДАНС, КЕВР, КФН, КЗК, КЗП, прокуратура и други да се намесят адекватно и ефективно, включително използвайки дипломатически канали и възможности за разговори на най-високо ниво с чешката държава, и сделката за ЧЕЗ да бъде анулирана.
  2. Държавата да пристъпи към обратно придобиване на този сектор, или самостоятелно, или в партньорство със стратегически инвеститори, при гарантиране на максимална възможност за контрол и защита на обществения интерес.
  3. За ПП АБВ вината за създалия се хаос е изцяло на правителството и лично на премиера Борисов, който е пряко отговорен за всичко, което касае националната сигурност на страната. Затова независимо как завърши сагата с ЧЕЗ, той трябва да понесе политическа отговорност и да подаде оставка!
  4. Абсолютно всички факти и обстоятелства по казуса "ЧЕЗ" да бъдат направени достояние на българската общественост, за да може да се разбере истината докрай.

анкета

Очаквате ли проверката да даде яснота по сделката ЧЕЗ

Виж резултати

Да 10.0%

Не 71.2%

Не ме интересува 5.9%

Нямам мнение 0.8%

Яснота ще има след избори 12.2%