Кандидатът за президент Алексей Петров заедно с група от стотина студенти от няколко университета в България дойдоха пред сградата на Министерски съвет, където се провежда редовното заседание на кабинета.

Петров и студентите поискаха среща с премиера Бойко Борисов, на която той да отговори на няколко въпроса. Двама от студентите прерязаха символично и лента на входа на МС.

Росица Андонова от Благоевградския университет коментира, че няма политика в България, насочена към младите хора. Тя прочете списък от няколко въпроса и посочи, че всеки млад човек в България си ги задава.

 • Знаете ли колко безработни вишисти има у нас?
 • Още ли смятате, че най-големият проблем на България е лошият човешки материал?
 • А вие от какъв точно материал сте?
 • Колко от младите служители в МС и държавните институции са с фалшиви дипломи от международни университети и колко млади хора, дипломирани тук в България са назначени без шуробаджанашки препоръки?
 • 2 дипломи, много добър успех, 5 години труд и накрая какво - 300 лв. заплата. До кога? Ние сме млади, искаме да живеем, а не да преживяваме. Каква според вас е формулата за повишаване на средната работна заплата?
 • Г-н Борисов, знаете ли какво работят IT- специалистите?
 • Как определяте стандарта на живот в България?
 • Според вас, младите хора какъв стандарт на живот имат у нас?
 • Защо медиците напускат страната ни? Ние да емигрираме или да оставаме?
 • Съгласен ли сте държавните субсидии, които получават партиите, да бъдат инвестирани в образованието?
 • Как да се чувстваме сигурни, когато ни подслушват дори когато правим секс с гаджето си?
 • Кога ще има програми за хората с увреждания, занимаващи се с малкия и среден бизнес?
 • След като ни сравнихте с кучета, посъветвахте ни да садим картофи и да станем овчари, мислите ли, че имате морално право да искате нашето доверие?

Малко се притесняваме да зададем въпросите си, защото преди известно време ни накарахте да разберем, че сте способен на много неща на инат, за това смятаме да замълчим, обръщат се още студентите към премиера.

"Аз съм тук заради студентите. Имам разбира се и мой личен въпрос, който ще задам на премиера Борисов, ако той благоволи да слезе да уважи не мен, а младите хора на България", заяви кандидатът за президент.

"Въпросът е ясен и категоричен - кой взриви колата на Сашо Диков - аз или той?", заяви Петров.

По думите му, младите хора пък са обединени около друг въпрос - да емигрират или да останат в България. "Мисля, че за 2 години премиерът е изгубил доста от човешките си рефлекси и не знам колко време трябва да стоим тук и да го чакаме", коментира Алексей Петров.

Бившият съветник на ДАНС помоли охраната да извика премиера Бойко Борисов, за да му бъдат връчени въпросите, както и да се срещне с младежите от Бургас, Благоевград, Плевен, Свищов и няколко университета в София.

Вместо Борисов обаче слезе министърът на образованието Сергей Игнатов. "Ако те смятат, че бъдещето им е в чужбина, могат да опитат, но само 20% от тях остават, а другите се връщат в България", репликира министър Сергей Игнатов.

Той препоръча на младежите са се огледат и ако могат да намерят по-стабилна чужбина, която да им гарантира бъдещето. Според него кризата се разгръща в страните около България.

На въпрос дали смята за верни констатациите на експерти, че е разкъсана връзката между бизнеса и образованието, Игнатов посочи, че връзката между образование, наука и бизнес е временно нарушена през 89 г., когато се преминава "към съвършено нова историческа среда".

По думите на министъра, през тези 20 години българският бизнес се е адаптирал и се е насочвал към нови пазари.

"Състоянието на образованието и науката е функция на състоянието на икономиката и бизнеса, т.е. когато имаме високо развита индустрия и добре развит бизнес, напълно нормално и естествено е образованието и науката да са на много по-високо ниво", коментира той.

Игнатов сравни въпроса с това кое е първичното - яйцето или кокошката. Той обясни, че е нормално в чужбина да се плаща повече и посочи, че това зависи и от покупателната способност на хората.

Просветният министър посочи, че през лятото е бил в Гърция, където е видял - 2 гръцки салати, 4 рибки и половин шише рицин са стрували 35 евро, което в България ще струва 12-13 лв. По думите му такива сравнения са некоректни.

"Имаме разговор с министър Дянков и с МС за един по-добър бюджет за образованието и науката", коментира Сергей Игнатов. "Правим всичко възможно българското образование и наука да бъдат по-добре финансирани", увери ресорният министър. "За бизнеса бъдещето е следното - сега от ноември стартира проекта с 95 млн. евро и осигурява 240 часа за практики и стажове на всички ученици, което е в пряка връзка с бизнеса", обяви още Игнатов.

75 млн. са осигурени за квалификация и преквалификация на учителите, за да могат да учат по-добре децата и те да бъдат по-добре подготвени за живота, допълни още Сергей Игнатов.

Образователният министър не пожела да тълкува думите на премиера за това IT-специалистите да станат овчари, но посочи, че в България селското стопанство има огромно бъдеще.

"Нямате най-елементарната концепция какво предстои на България, вие сте поели ангажимент по Европа 2020. По-добре от мен трябва да знаете, че има растеж на базата на това, което тези деца имат - на базата на знанието", репликира Алексей Петров. По думите му, министър-председателят Бойко Борисов няма визията какво ще прави вдруги ден и за това и младите хора нямат визия за бъдещето си.

На въпрос от страна на Петров, Сергей Игнатов заяви, че магистралите превръщат "пущинаците в цивилизовано пространство". Това е причината и те да бъдат приоритетни за това правителство.

Министърът се съгласи със студентите за това, че те са бъдещето на България и те са гласът на страната ни.

"Ние всички ще избягаме, защото тук не можем да намерим реализация", заяви Росица Андонова.

"Ами пожелавам ви да я намерите, за да видя в коя чужбина ще я намерите тази реализация. Това са едни младежки мечти, които след това животът започва да се пренарежда", отговори министър Игнатов, след което се качи за заседанието на МС.