Подкрепа за Румен Радев заявяват 49,6% от твърдо решилите да гласуват, за Цецка Цачева - 39,1%, а намерение да се възползват от опцията "не подкрепям никого" имат 11,3%. Това показва ново демоскопско допитване на "Алфа Рисърч".

Социолозите анализират, че към момента Радев успява да натрупа преднина най-вече благодарение на гласувалите в първия тур за Пламен Орешарски избиратели на ДПС, прибавяйки 90% от техния вот към потенциала си за балотажа. Подкрепата си за Радев са готови да дадат също 80 на сто от гласувалите за Ивайло Калфин и по 40 на сто от избралите Красимир Карачанов и Веселин Марешки.

Цачева също успява да мобилизира, макар и по-ниска, допълнителна подкрепа. Тя идва от няколко групи: избирателите на Трайчо Трайков (56% от тях са решили да гласуват за кандидата на ГЕРБ), Каракачанов и Марешки (по 25% от тях също застават зад нея). До момента Цачева практически не получава нищо от Орешарски и ДПС.

Близо 3,6 млн. души, или 52,6% от имащите право на глас, се очаква да гласуват на балотажа на президентските избори. 

Според социолозите почти всеки пети от гласувалите за кандидатите, които не успяха да се доберат до втория тур, няма да отиде до урните, но като цяло се очертава висока за балотаж на президентски избори активност.

Двамата претенденти привличат допълнителна електорална подкрепа по силата на различни аргументи. В съотношение 3:2 Радев се възприема като възможния коректив на управлението на ГЕРБ и Борисов, а в съотношение 2:1 - Цачева се оценява като кандидатът, който няма да допусне България да се отклони от европейския си път на развитие.