Кирил Петков не управлява еднолично и авторитарно, но не е достатъчно дипломатичен, за да удържи отношенията със Слави Трифонов. Петков не можа да удържи коалицията, но и тя наистина е много трудна за удържане, но така или иначе за авторитарно не може да става дума.

Това заяви политологът Андрей Райчев пред News.bg по повод решението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов да изтегли министрите си от коалицията, взаимните обвинения между доскорошните партньори и политическата криза, в която влязохме от няколко дни.

БСП не иска хаос и нови избори

БСП не иска хаос и нови избори

Филип Попов не е съгласен ИТН да хвърлят държавата в хаос

Той обясни, че излизането на ИТН от коалицията е много дълъг процес и не е внезапен. Конфликтът започна отдавна и чисто и просто кулминацията е предстояла - българското гласуване за Северна Македония през юни месец.

Според Райчев, Слави Трифонов е избрал последният възможен момент, защото иначе действията му ще бъдат поставени в руслото на антиевропейска реакция. "Това е последният възможен момент, който той може хем да разклати правителството, хем да не излезе антиевропеец, коментира Райчев.

Според политолога партиите след излизането на ИТН ще положат усилия за правителство на малцинството "Това ми се вижда невъзможно, но разбира се, не е съвсем невероятно. Втори кабинет пак е много малък вариант - да се направи ново правителство с мандата на Слави Трифонов, а третият вариант са избори, обобщи Райчев.

Андрей Райчев изтъкна, че сме много по-близко до предсрочни парламентарни избори наесен. От трите варианта - това е най-вероятният, каза политологът. 

Лена Бориславова: Готови сме за нови избори, но след като изчерпим всички възможности

Лена Бориславова: Готови сме за нови избори, но след като изчерпим всички възможности

Усилията на кабинета са насочени към актуализацията на бюджета

Припомняме, на 8 юни 2022 г. лидерът на партия "Има тъкъв народ" (ИТН) Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от управлението на страната.

Пръв оставка подаде регионалният министър Гроздан Караджов, който бе обявен от премиера за "брокер". След Караджов оставка подаде и министърът на спорта Радостин Василев заедно със своите заместници.

На следващия ден председателят на 47-ия парламент Никола Минчев заяви, че ще се намерят 12 депутати от ИТН, които да подкрепят бюджета. Тогава Любомир Каримански заяви, че от ПП не могат да откраднат депутати от ИТН.

На 10 юни депутатът от ИТН Кирил Симеонов заяви, че е офериран от премиера да подкрепи управлението.

След като лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от кабинета "Петков" депутатите на ИТН подкрепиха актуализацията на бюджета само в социалната му част. Без много спорове депутатите от Бюджетната комисия приеха актуализираните бюджети на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Както заяви вчера лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов депутатите му ще подкрепят актуализирания бюджет в социалната му част. Така и депутатите подкрепиха тази част, но гласуваха "въздържал се" по макрорамката.

Междувременно стана ясно, че премиерът Кирил Петков е търсил подкрепата на депутата Кирил Симеонов от ИТН. След това премиерът Петков обяви, че търси национално отговорни депутати.