МВР направи всичко възможно, което е в неговите правомощия, за да помогне на хората в наводнените райони, но МВР не може да е навсякъде.
Това заяви вътрешният министър в служебния кабинет Йордан Бакалов в предаването „Тази неделя" по БиТиВи.

По думите му, трябва да има стройна система за реагиране при кризи. Трябвало да се работи и по превенция на катаклизмите. Служебният кабинет е изпратил писмо до ЕК да се направи оценка на системата ни за реагиране при кризи.

Министърът поздрави и пожарникарите по повод 109 години от създаването на пожарната служба и отрече обвиненията, че пожарникарите ни са реагирали неадекватно на бедствията.

Хората, които работят в пожарната, са изключително подготвени и добре оборудвани, смята вътрешният министър.

Превенцията не е само работа на МВР, отново изтъкна Йордан Бакалов.

По повод случая с граничния полицай, който уби 11-месечно бебе, стана ясно, че откакто е министър двама служители на реда са уволнени, защото са хванати пияни на работа. Никога няма да му простя, категоричен бе Йордан Бакалов за поведението на граничния полицай. Стана ясно, че той ще бъде уволнен.

Също така настоящото ръководство на силовото ведомство проверявало действията на служителите за акцията в Лясковец.

"За мен тази операция имаше доста пропуски", сподели министърът.

Попитан как работи с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, който бе назначен от предишния кабинет, Бакалов отговори: „По закон".

Припомняме, предишното правителство промени Закона за МВР, с което увеличи мандата на главсека на силовото ведомство.

Бакалов призна, че не харесва сегашната нормативна уредба за МВР.

Вече са „нацелени" някои купувачи на гласове, както се изрази силовият министър. Сега се събирали достатъчно доказателства.

Повече от 10 кандидат-депутати се опитват да играят нечестно с преференцията с финансова стимулация, каза още служебният вътрешен министър.