Избирателната активност едва ли ще се повиши в неделя на втория тур на местните избори, когато в две трети от областните центрове избирателите ще решават на балотаж кой ще е кмет. Това коментираха политологът Петър Чолаков и социологът Стефан Георгиев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Според Чолаков повечето хора, особено в столицата, ще решат, че битката е предрешена и няма да излязат да дадат своя глас.

Политологът коментира и че има пропукване на хегемонията на ГЕРБ, но без основната опозиционна сила БСП да успява да надделее решително в тази битка.

Социолози: Идеята на Радан Кънев вярна, но неосъществима сега

Социолози: Идеята на Радан Кънев вярна, но неосъществима сега

Нито ГЕРБ, нито БСП са мобилизирани в София

Според Стефан Георгиев пък областният победител е ГЕРБ, но картината в страната е много шарена, понеже в някои общински центрове управляващата партия е на трето място.

Той обясни, че на втори тур ще се наблюдава конфигурацията статукво - промяна.

Чолаков пък изтъкна, че българският избирател не е толкова критичен към прегрешенията на политиците и вероятно това е и бъдещето - политици да печелят избори от затвора, като визира победата на кандидат-кмета от Несебър, който спечели убедително в морската община с близо 60% подкрепа, докато беше в ареста.

В сутрешния блок на БНТ политологът Стойчо Стойчев коментира, че е интересно, че в Пловдив и Варна кандидатите на БСП са отстъпили и на балотаж са представители на патриотите. На практика коалиционни партньори са на балотаж.

Паргов обяви БСП за втора сила в София, Лалов видя консенсус между ГЕРБ и БСП в СОС

Паргов обяви БСП за втора сила в София, Лалов видя консенсус между ГЕРБ и БСП в СОС

Според Паргов, кандидатите на промяната в София са Манолова, Игнатов и Бонев

Социалистите не са били в кондиция на тези избори, смята той. Причина за това били вътрешните проблеми в партията, които очевидно са доста по-големи, отколкото предварително са представени.

От своя страна проф. Александър Маринов смята, че изненада е сравнително голямата дистанция в Пловдив. Иначе според него се е очаквало, че на тези избори ще бъде ерозирано влиянието на ГЕРБ. Той отбеляза и спада на вота за партиите от патриотичния блок. По негово мнение не бива управлението да се успокоява, защото най-важният белег на нестабилност на едно управление е отлив на реално доверие.

Изборите в София - първи изводи след първи тур

Изборите в София - първи изводи след първи тур

Иван Стамболов - Сула разсъждава не толкова за резултатите за балотажа, а за поредицата от избори пред десните, пред патриотите, а и пред софиянците... с уговорката, че София не е България, но...