Нови факти около българската енергетика нажежиха днешната пресконференция на левицата.

Политиката на Бойко Борисов доведе до дебалансиране на българската енергетика, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.
Енергийните министри на ГЕРБ Трайчо Трайков и Делян Добрев не са се грижили за енергетиката и не са упражнявали контрол върху ЕРП-тата.

По думите на соцлидера те не са си потърсили 200 милиона лева дивидент от 30% дял на държавата в ЕРП-тата. Само 1,7 милиона лева „спечелила" държавата от дела си в дружествата, стана ясно от думите на Станишев.

ГЕРБ със защитна тактика „Белене" срещу БСП атаките

Още...

Защо се срина енергетиката ни, обясни лидерът на столетницата. Индустриалното потребление се е свило с 40% при управлението на ГЕРБ, рязко е ограничено и гражданското потребление, по думите му, защото хората са принудени да икономисват от скъпия ток.

За да изтъкнe колко плачевна е ситуацията, наследена от ГЕРБ, Станишев отбеляза, че за първи път от 30 години България е транзитна страна, като Турция внася ток от Унгария и Румъния.
Лидерът на БСП напомни, че заради таксата пренос българското производство стана неконкурентоспособно.

Червеният лидер обясни, че сега ГЕРБ ще обясняват, че не са ни нужни нови мощности и припомни, че през януари заради високо потребление беше спрян износът на български ток.

Станишев настоя да стане ясно чии интереси е защитавал Митко Каратиста и кой го е сложил в ЧЕЗ.
Лидерът на БСП настоя да стане ясно дали Бойко Борисов е бил в течение за случващото се в енергетиката. „Не е знаел или е мълчал?", попита председателят на БСП.

Енергетиката е доведена до ръба на катастрофата от управлението на ГЕРБ, смята и Явор Куюмджиев.

Според него трябва сега да се намали таксата за пренос на нивото от юли 2012. Освен това трябва още сега да започнат преговорите за дългосрочните договори за изкупуване на ток.

Спасение има, смята Куюмджиев. Проблемът с настоящата ситуация с електроенергията според червените не е в това, че има свръхпроизводство, а защото има драстичен спад в потреблението на ток.