Евродепутатката от левицата Илияна Йотова е убедена, че ген. Румен Радев ще е следващият президент.

В студиото на предаването „Тази сутрин” по БиТиВи Йотова заяви, че според нея той е сред най-сериозните номинации като цяло, но тежката дума е на Националния съвет.

Припомняме, че Националният съвет на БСП днес трябва да реши коя ще е кандидат-президентската двойка, с която партията ще излезе на изборите. Самата Йотова е смятана за много вероятен кандидат за вицепрезидент.

Илияна Йотова подчерта, че ген. Радев е номинация на структурите на БСП. Трябвало да се сложи точка на въпроса дали в неговото издигане се вижда „дългата ръка на АБВ и на Георги Първанов”.

Йотова припомни, че Румен Радев е сред седемте номинации и партията се е съобразила със структурите си. Тя обаче не уточни дали именно той е с най-много гласове от партийните структури по места.

Според Йотова единствено БСП са направили процеса на номинации и издигане на кандидати максимално прозрачен. Тя е категорична, че брожения и разделение в партията няма.

Илияна Йотова отказа да коментира позицията на омбудсмана Мая Манолова, че президентските номинации в левицата са плод на лични договорки и задкулисни сделки, както и че усещала приятелски огън срещу себе си. Йотова определи тези твърдения като клишета и допълни, че ако има нещо да казва на Мая Манолова, то ще й се обади, тъй като имат съвсем нормален диалог.

Червената евродепутатка смята, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да се кандидатира на тези избори.

Тя не пропусна да коментира и работата на МВР шефа Румяна Бъчварова, чиято оставка от левицата искат. По думите на Йотова министърката отдавна заслужавала своя вот на недоверие и трябва да го получи. Самата Илияна Йотова не се чувствала достатъчно сигурна като български гражданин. Тя смята също, че сме сгрешили с връщането на Абдуллах Бююк.