Лидерът на ГЕРБ и вероятен премиер Бойко Борисов обяви бъдещия си финансов министър. Това е бившият икономист от Световната банка Симеон Дянков.

По време на инспекцията на трасе от столичното метро Борисов е потвърдил името пред репортер на Dow Jones.

Да. Симеон Дянков ще бъде моят финансов министър и го обявявам за първи път", е заявил лидерът на ГЕРБ.

Припомняме, на снощната пресконференция след края на изборния ден Дянков седеше от дясната страна на Борисов.
Икономистът от доста време е част на икономическия екип на ГЕРБ.

В същото време обаче Dow Jones коментират, че Дянков е изправен пред сложен личен избор.
Миналия вторник на въпрос на агенцията дали ще заеме пост в администрацията на Борисов, той е отговорил, че съпругата му Каролин Фройнд (също служител на Световната банка и бивш икономист във Федералния резерв на САЩ) обмисля дали да не стане съветник в икономическия екип на президента Барак Обама.

Две седмици след встъпване в длъжност на новото правителство ще се започне със строителството на магистралите.
Това обеща още столичният кмет Борисов, който провери трасето на метрото от стадион „Васил Левски" до площад „Св. Неделя".

Силното правителство ще ни помогне да се справим с трудните въпроси, но също така ще построим много магистрали, ще пуснем нови влакове и ще изградим инфраструктура", допълни още Борисов.

Той публично не пожела да коментира имената на бъдещи министри, но бе категоричен, че е наясно как ще изглежда новото дясно правителство.
Партия ГЕРБ е готова със състава на новото правителство, но ще се изчакат окончателните резултати и ще бъде чуто какво мислят представителите на другите партии.

Лидерът на ГЕРБ обаче е категоричен, че ще бъде закрито Министерство на извънредните ситуации(МИС), както и постовете министър по европейските въпроси и вицепремиер по еврофондовете.

В сряда от ГЕРБ ще се срещнат с главна прокуратура, за да се обсъдят възможностите за пускане на средства от замразените еврофонодвете.

Приоритетите на следващото правителство според Борисов ще бъдат строежа на метродиаметри и магистрали. Пред news.bg той заяви, че общината строи 28 км. в двете посоки на метрото. 14 са готови, уточни Борисов.

На 15-ти август пускаме мотрисите, които са на пристанище Варна, септември месец - до 15-ти за 1-ия учебен ден ще работи метрото „Обеля-Люлин-Младост".

Пуснахме и центъра, който е за пет милиона лева, подчерта още той.

По думите на кмета в изграждането на новия диспечерски център са участвали най-добрите фирми.

Центърът ще контролира мотрисите, енергийното напрежение, преразпределянето на влаковете по трасето. Новият диспечерски център ще управлява цялото метро, посочи още Борисов.