След като управляващите доведоха в столицата лидерите на европейската десница да подкрепят кандидатурата на президентската двойка на ГЕРБ, левицата също доведе лидера на социалистите в Европейския парламент Мартин Шулц.

Това е голям жест на подкрепа и солидарност, доволен е лидерът на червените Сергей Станишев.

Станишев за пореден път критикува лошата организация на изборния процес. „Това е или пълен провал от некадърно управляващите или саботаж към свободната воля на българите," смята бившият премиер.

Той не е доволен и че в днешната сряда все още няма официални резултати от ЦИК, не е ясно и колко са недействителните бюлетини. Според него специално в столицата има пълно основание за касиране на изборите.

БСП поиска касиране на изборите
Още...

Социалистите ще се противопоставят с всички средства на опитите за манипулация и фалшификация на втория тур. „Вторият тур е битка за демокрацията, а сега демокрацията е под заплаха," категоричен е Станишев.

Той призова социалистите по места, където балотажът е между кандидат на ГЕРБ и кандидат от друга политическа сила, дори и дясна, левицата да застане зад опонента на ГЕРБ. Така например в Плевен ще застанат зад Найден Зеленогорски, в Хасково - зад независимия Георги Иванов и в Русе зад Искрен Веселинов.

Може да се наложи ръчно преброяване. Хайде да видим тогава какви резултати ще излязат - никой не знае, посочи още Станишев.

На въпрос кой ще даде целувка на Доган в замяна на подкрепата му, той каза, че БСП не се е пазарила с никого за подкрепа за Ивайло Калфин. „Целувки предпочитам да получа от жена ми за добрия изборен резултат," обясни соцлидерът.

Ивайло Калфин пък се изуми от изявлението на Росен Плевнелиев, че ще бъде президентът на регионалното развитие. „Много амбициозно от негова страна, имайки предвид състоянието на регионите", заяви червеният кандидат за „Дондуков" 2. Според него Плевнелиев иска да става президент, „за да затопля стола на Борисов по путински."

 

Ивайло Калфин във Фейсбук:

Призовавам всички, които ще гласуват за мен и Стефан Данаилов на изборите за президент да гласуват на местните избори за тези кандидати на демократичните партии, които ще са срещу кандидатите на ГЕРБ!

Той недоумява и защо Маргарита Попова иска да става вицепрезидент, след като е декларирала желание да става главен прокурор на страната. „За България изборът е между европейските ценности и криворазбрания тоталитаризъм на Борисов," категоричен е Ивайло Калфин.

 

Иначе в присъствието на медии на Мартин Шулц, който изрази официалната си подкрепа за Калфин, му беше прожектирано филмче с изборните нарушения. Той е изумен от изборната картина в България: „Бях изключително изненадан, че министърът на вътрешните работи е шеф на предизборния щаб на един от кандидатите. Никога не съм чувал за подобно нещо."

Шулц даде висока оценка за качествата на Ивайло Калфин, когото определи като свой приятел и достоен член в групата на социалистите на ЕП. Според него един президент трябва да е навътре в международната ситуация и в сферата на външната политика. „Именно такъв опит в международните отношения има Калфин," подчерта той и допълни, че Калфин е идеалният избор на втория тур.