БСП и коалиционите й партньори от АБВ и партията на Георги Кадиев се регистрираха в Централната избирателна комисия за парламентарните избори на 11 юли.

Отиваме с нови сили, с нова енергия в голямото ляво обединение. Готови сме с водачите на листите, тръгваме подготвени и организирани на тези избори, категоричен бе лидерът на БСП Корнелия Нинова. Лидерът на столетницата очерта две основни цели пред левицата - промяна и стабилност. Ако на предишните избори се постигна задачата да се свали ГЕРБ от власт и се постави едно начало на промяната, то тази промяна трябва да продължи, категорична бе още тя. По думите й в следващия парламент трябва да се прояви градация - ясна визия относно това как да бъде променен моделът ГЕРБ. След тези избори трябва да имама едно стабилно управление, което освен да продължи промяната, трябва и да я гарантира. Да сложим край на политическата криза, за да почнем да работим за решаване на икономическата и социалната, сподели надеждите си относно бъдещия 46-ти парламент Нинова.

Окончателно съставът на листите на БСП и партньори ще е ясен на 30 май. Червената лидерка коментира и вътрешнопартийните раздори около подреждането на листите и промяната в изпълнителното бюро на партията.

Припомняме, че вчера БСП направи размествания в листите си от предишните избори, като в 7 области те са с нови водачи. Коалиционният партьор АБВ ще води листата в Хасково. Освен това вчера бе гласувано и ново Изпълнително бюро, като негови членове вече няма да са водачите на листи за предстоящите избори.

"Всеки има право на своя избор. Смущаващото е, че другарите колеги правят тези изказвания едва след като не се видят или водачи, или лидери на партията, или членове на националния съвет. Това вече говори за друго."

Хиляди хора в България работят за лявата политика, без да са водачи на листите, разкритикува опозицията си на "Позитано 20" Нинова.

Преди това в ЦИК се регистрираха от "Демократична България" и от ГЕРБ-СДС също. Засега регистриралите се партии в ЦИК са "Изправи се! Мутри вън" , Коалиция "Българските патриоти", Коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република", "Републиканци за България", ДПС и"Има такъв народ".

По-късно от пресцентъра на БСП разпространиха позиция на лидера си Корнелия Нинова, която се противопоставя на "нова опорна точка" за освобождаването на Крум Зарков и Янаки Стоилов от ИБ на БСП. Нинова припомня, че това е станало, защото двамата са станали водачи на листи, а целта на партията да се разделят функциите на представителите й и да влязат нови хора от общинските организации.

Нинова определя спекулациите като манипулация, плод на "доста развинтено въображение".

Докато съм председател ще продължавам да давам възможност на повече социалисти да участват във формиране на политиките на партията. Очевидно това е проблем за задкулисието, което е свикнало да решава някъде в сенките, постоянно продуцира лъжи и манипулира обществото.