Очертава се съществен проблем с бюлетината за общински съветници в община Пазарджик, която е с дължина 1 метър и 14 сантиметра, съобщи алармира Иван Тилев от областната администрация.

Затруднението идва от това, че стандартните печатарски листове са с дължина 1 метър. Уведомените са съответните институции, и сега се очаква решение за справяне с проблема, уточни експертът, цитиран от радио Пловдив.

Той добави, че по време на предишни избори е била направена промяна в пропорцията на шрифта и други неща на бюлетините, за да се вмести в стандарта.

Проблеми има и по отношение на изискване от страна на някои партии за изписването на името им в бюлетините. За тези, които имат кандидати за президент и вицепрезидент, това се прави според регистрацията в ЦИК. На местно ниво обаче част от партиите имат претенции, които могат да бъдат утвърдени само с решение на съответната общинска избирателна комисия, обясни Иван Тилев.

В общо 1110 урни ще гласуват жителите на област Пазарджик по време на предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за кметове и общински съветници.

До момента са доставени 532 урни, предстои доставянето на останалите, които ще бъдат разпределени съобразно броя на избирателните секции в отделните общини. В област Пазарджик броят на СИК е 362, като ще бъдат разкрити допълнително и подвижни такива с цел обслужване на хора с увреждания.