Никой не поема отговорност при избора за основните позиции и органи в държавата. Това заяви пред bTV бившият министър на образованието и декан на Юридическия факултет на СУ проф. Даниел Вълчев.

По думите на Вълчев коментарите на президента Румен Радев за предстоящия избор на главен прокурор са "по-скоро партийни, отколкото по съществото на въпроса". 

10 организации с писмо до ЕК алармират за опасност за българския съд

10 организации с писмо до ЕК алармират за опасност за българския съд

Години наред не се изпълнява решение на ЕСПЧ по делото "Колеви"

Припомняме, президентът направи серия от срещи с представители на съдебната система за предстоящия избор на нов главен прокурор.

На поканата на президента Румен Радев откликнаха главният прокурор Сотир Цацаров, въпреки мнението си, че стартът на обсъжданията не е навременен, председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков, правосъдният министър Данаил Кирилов и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

Последен при държавния глава беше представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. По време на разговора Радев настоя за прозрачен избор на новия главен прокурор. На излизане от срещата Магдалинчев заяви, че не усеща намеса на президента в избора на нов главен прокурор.

"Ако ние искаме да има отговорно отношение към избор на подобни позиции, най-важното нещо е да има персонална отговорност за този, който го предлага или избира. У нас тази отговорност е традиционно замъглена", заяви Вълчев.

Той е изненадан от това, че министърът на правосъдието не иска да прави предложение (за нов главен прокурор - б.р.). "Какво ще се случи - пет човека, членове на ВСС, които ние не познаваме, ще предложат други, които пак не познаваме. И ако този избор е удачен, няма да знаем на кого да кажем "Браво", а ако е неудачен, няма да знаем на кого да държим отговорност", добави юристът. 

Излязоха резултатите от матурите на зрелостниците

Излязоха резултатите от матурите на зрелостниците

Проверката става с входящ номер и идентификационен код

Като бивш министър на образованието Вълчев коментира и слабите резултати на последните матури по български език и литература. Според него и в образованието, и в здравеопазването има двоен стандарт. "Имаме две образователни системи. В едната са деца, чиито семейства се грижат за тях и влагат средства. Проблемът е, че системата няма компенсаторни механизми, които да обхванат децата, които не са от такива семейства", каза Даниел Вълчев.

По думите му това не е поколението на хартиения лист, който чете. Това е поколението на екрана и то предпочита да мисли не в думи, а в образи. Това не може да бъде избегнато, това е световна тенденция", смята проф. Вълчев.

Според него в последните 15 години образованието в България върви в правилна посока

Седмокласниците пишат по вариант номер 1 на изпита по БЕЛ

Седмокласниците пишат по вариант номер 1 на изпита по БЕЛ

Над 61 000 седмокласници се явяват на изпитите по български език и математика