Датата за парламентарните избори не е била обект на обсъждане между "Демократична България" и президента Румен Радев. Обединението и държавният глава обсъдили начина, по който трябва да се проведат самите избори.

Съпредседателят Христо Иванов открои пред журналисти три акцента за начина на провеждане на самите избори от срещата си с президента - публикуване на здравния протокол за изборите, видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и гласуване по пощата.

Той се похвали, че ДБ вече имат 6 000 застъпници за изборите, като искат още толкова.

Христо Иванов призова всеки един народен представител да действа по съвест и да внесе в Народното събрание законодателните предложения на "Демократична България". Той се надява в трудните условия на пандемия да бъдат проведени честни избори, които да обновят българската демокрация.

ДБ притеснени, че изборите се организират от "корумпираната Борисова държава"

ДБ притеснени, че изборите се организират от "корумпираната Борисова държава"

Ако хората не посмеят да излязат на изборите, това щяло да заложи бомба във фундамента на обновлението на политическия живот

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март - първата възможна дата. Напрежението между президента и премиера се повиши за пореден път именно по повод датата на изборите и дали тя е фиксирана или не вече. 

На 5 януари 2021 г. Румен Радев започна консултации, а Борисов го обвини, че с тях се опитва да отложи и дори да отмени изборите. Според премиера Борисов дтата на изборите вече е решена - 28 март, защото казана дума, хвърлен камък.

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Изправи се.БГ" и Отровното трио, "Възраждане".

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Следващият парламент да бъде реално отражение волята на българите, иска президентът