От правната комисия в парламента ще изискат информация от главния прокурор Иван Гешев доклад за проверка на трима високопоставени лица - депутата от ДПС Делян Пеевски, бившия зам.-шеф на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и бившия вътрешен министър Христо Терзийски. Информацията е на коалиция ДБ.

Тази информация Гешев отказа да даде на живо в неколкочасовото си изслушване в комисията. В основата на дебата бяха доклади на прокуратурата и на "Антикорупционния фонд".

Пред депутатите Гешев отчете, че прокуратурата е най-стабилната институция

Пред депутатите Гешев отчете, че прокуратурата е най-стабилната институция

Седем души на високи нива в държавата са сред разследваните за корупция от спецпрокуратурата миналата година

Припомняме, Пеевски и Желязков бяха в българския списък "Магнитски".

Народният представител от "Демократична България" доц. Атанас Славов на няколко пъти настоятелно попита Гешев, докъде е стигнала проверката на прокуратурата по санкционираните по международния акт "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски и бившия зам.-шеф на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Славов се позова на публична информация, на чиято основа срещу двамата е била образувана проверка миналата година. Той предупреди главния прокурор да не се позовава на решение на Конституционния съд, че не може да огласява данни по досъдебни производства, защото проверките не са такива и не се ползват със защитата на следствената тайна. 

Спецпрокуратурата не образува досъдебно производство срещу Пеевски

Спецпрокуратурата не образува досъдебно производство срещу Пеевски

Става дума за 38 имотни сделки

"Въпросът ми е, приключили ли са проверките и как - дали с отказ за образуване на досъдебно производство или с образуване на такова", попита Славов.

Иван Гешев отговори, че въпреки че "Магнитски" е политически и административен инструмент на нашите евроатлантически партньори, който не е приложим в ЕС и от няма правни последици. Но че още преди обявяването на санкционираните по "Магнитски, прокуратурата е предприела действия срещу четирима български граждани. Главният прокурор обаче трябвало да получи разрешение от наблюдаващия прокурор, за да разгласи такава информация, а и не бил в течение на дела по хиляди преписки. 

ВАС окончателно оправда спецсъдия Андон Миталов

ВАС окончателно оправда спецсъдия Андон Миталов

Не е извършил нарушение и правилно не е наказан

"Има двоен стандарт, някои досъдебни производства се огласяват публично, а други не. Както чуваме за човека от Дубай, нека така и за другите", контрира Славов.

Той изтъкна, че това е и въпрос за доверието към институциите, когато прокуратурата селективно огласява информация. И подчерта, че не пита дали са приложени СРС-та и изобщо какви процесуално-следствени действия са извършени, а дали проверката е приключила и как. "Освен това, независимо от решенията на КС, дори и за досъдебни производства веднъж огласявате информация, друг път - не", добави депутатът.

НС прекрати правомощията на Илко Желязков, санкциониран по закона Магнитски

НС прекрати правомощията на Илко Желязков, санкциониран по закона Магнитски

Стефан Белчев става директор на АДФИ

Вторият въпрос на Атанас Славов към Гешев беше за прокурорска проверка за бившия шеф на полицията, вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Христо Терзийски. През 2020 г. "Вътрешна сигурност" в МВР е дала доклад за съпричастност на Терзийски към престъпна дейност, специализираната прокуратура е отказала да образува проверка, отказът ѝ е потвърден и от специализираната апелативната прокуратура през 2021-а, но през 2022-а Върховната касационна прокуратура е отменила отказа и повече няма информация по случая, каза Славов.

Гешев заяви, че не може да коментира случая и че явно преписката е върната на компетентен прокурор.

Депутатът добави и аргумента, че засегнатият Терзийски също има интерес да бъде съобщено публично, ако проверката е прекратена с отказ за образуване на следствие, за да изчисти името си, което е било засегнато от вътрешната проверка в МВР. Според Гешев обаче самата презумпция за невиновност е пазител на доброто име на всеки. 

Спецпрокуратурата се запознава отново от производството за Христо Терзийски

Спецпрокуратурата се запознава отново от производството за Христо Терзийски

Прокуратурата още няма какво да каже за Христо Терзийски

Припомняме, на 2 юни САЩ обявиха трима българи, които попадат под санкциите на Глобалния закон Магнитски - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Димитров Желязков. Като реакция Министерски съвет прие решение Министерството на финансите да публикува списъци на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC).

Именно това решение предизвика оспорвания в съда, както и тези за незаконност на каквито и да е било действия на основание на американски санкции от страна на българските власти и институции.

От прокуратурата обявиха, че са поискали допълнителна информация от американските власти, свързана с основателността на наложените санкции не само по Магнитски, но и за постановлението на Държавния департамент на САЩ, с което са налага забрана за влизане на пет лица и техните семейства на територията на Америка. В края на миналия месец от прокуратурата обявиха, че са разпитани всички лица с наложени санкции с изключение на Васил Божков.