"Демократична България" няма никакви разминавания с "Продължаваме промяната" относно коалиционното споразумение. В това бе категоричен след консултациите при президента Румен Радев съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

За различия между двете формации се заговори след като в понеделник вечерта ръководните фактори в "градската десница" проведоха непланирана среща с Кирил Петков и Асен Василев в централата на ДСБ.

Срещата в никакъв случай не е била извънредна, отговори на въпрос на News.bg Иванов.

"Става забавяне по наша вина и то изключително по технически причини. Получихме вчера сутринта текста на приложенията към споразуменията, които са големи, трябва време, за да се запознаят нашите експерти", уточни Иванов.

ДБ с трима министри, Борислав Сандов - вицепремиер по съвместителство

ДБ с трима министри, Борислав Сандов - вицепремиер по съвместителство

Не Зелено движение е виновно, че споразумението не е подписано

И въпреки че според лидера на "Да България" разминавания нямало никакви, не така могат да се тълкуват думите на председателя на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

"Има риск при съставяне на правителство да се получи ситуация на партийна феодализация на отделните министерства. Предупредили сме за това мандатоносителя и ще работим това да не се допусне в коалиционното споразумение", коментира Атанасов идеята, лансирана от Кирил Петков всеки министър сам да назначава заместниците си, а не в ръководството на ведомствата да има представители и на другите партии, каквато бе традицията в годините досега. Това обаче не било разминаване, отговори на наш въпрос генералът.

Иначе, що се касае до бъдещия състав на кабинета, от "Демократична България" очаквано не влязоха в конкретика. Щели обаче да бъдат гарант за политическата насока на бъдещото управление. "То ще бъде демократично, ако разбира, че трябва и да връща власт, не само да взима власт. И още - максимално бързо влизане в Шенген, в Еврозоната, съдържателна, а не на думи интеграция в НАТО", посочи Христо Иванов.

По основни теми като промени в конституцията или избора на ВСС (които изискват 2/3 мнозинство в НС - бел.ред.) неминуемо трябвало да се търсят и останалите парламентарни сили, добави той. И даде пример - ГЕРБ също имали идеи за съдебна реформа, което можело да бъде основа за разговори.

От своя страна ген. Атанасов пък намекна, че след съставянето на кабинет може да има рокади в ръководствата на някои от службите за сигурност. "Бяха сменени всички шефове на спецслужбите по време на служебните правителства, което беше правилно. Само че има риск да се получи напрежение в работата на редовното правителство и някои от назначените. Някои бяха подходящи, други не."

анкета

Колко ще изкара това Народно събрание

Виж резултати

Три месеца 21.3%

Година 22.1%

Две години 9.1%

Пълен мандат 41.1%

Избори до дупка 6.4%