Председателят на парламента Цвета Караянчева предложи депутатите да разгледат промените в Закона за бюджета, с който се намалява партийната субсидия на 1 лев. Това предизвика смут сред социалистите.

Нека да видим кои са говорителите на мутрите в България, скочи социалистът Филип Попов.

Вие не просто тръгнахте към дъното, но сте на път и да го спечелите, изтъкна и Крум Зарков. По думите му олигарсите официално ще си пазаруват политици. Това е бъдещето, което чертаете днес, изтъкна социалистът.

Управляващите налагат силово точка в дневния ред и искат изцяло промяна в политическата система, ядоса се и Драгомир Стойнев. Това е недемократично, допълни той.

Властта пак се разтресе заради субсидията от един лев
Обновена

Властта пак се разтресе заради субсидията от един лев

Сидеров нямало да прави крачка назад, Симеонов вече не знаел на кого да вярва

Той заяви още, че сега управляващите са силни, но животът е колело и утре ще бъдат слаби.  Разбира се, че темата е от изключителна важност, но не разбирам кое налага това бързане, защо толкова бързо и защо сега, попита социалистът. Левите не били информирани. Трябвало тази точка да бъде обсъдена на председателски съвет.

Нищо не налагам силово, отговори на мерките председателят на парламента Цвета Караянчева.

Георги Свиленски от БСП пък поиска поне някой от финансовото министерство да дойде в зала. Ако може поне чистачката на МФ да дойде, настоя той. Парламентарният шеф обеща да повика Владислав Горанов и чистачката, щом левите я викат.

Юлиан Ангелов иска партиите да са независими от олигарси и чужди фондации. ВМРО иска субсидия от 1,5 милион лева. Трябвало да има баланс в искането на гражданите и в партийния живот.

Хамид Хамид отново изтъкна, че ДПС е за нулева субсидия и американски модел на дарения за партиите. Той подчерта, че иначе 11 лева на глас е нормално държавно финансиране.

Дозата прави отровата, предупреди воеводата Славчо Атанасов.

Една фалирала политическа партия, която фалира държавата не може да казва на нашата, че субсидия от 1 лев било лицемерие, подчерта и Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов участвала в три избора без финансиране от държавата.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изтъкна, че позицията на партията винаги е била ясна- да не се залита към популизма. ДПС е за прозрачно финансиране на партиите и кампаниите. Движението е за американски тип финансиране. Трябва финансова диета, смята и Георги Марков от ГЕРБ. Той не иска да хрантути партиите с 1%.

Зад изказванията на БСП стои истината, че партията им е фалирала, но никой от лявата страна на залата не желае и не може да си позволи лукса да я признае, захапа левите герберът Маноил Манев. По думите му българските граждани имат различно виждане за финансирането на българските партии. 

Диетата на ГЕРБ е висококалорийна, многомилионна, не се даде социалистът Филип Попов.

Коалицията търси консенсус с всички за партийните субсидии
Обновена

Коалицията търси консенсус с всички за партийните субсидии

Срокът е до края на парламентарния сезон

Припомняме, след дебати в пленарна зала на 12 юни предложението партийната субсидия на партиите да стане 1 лв. мина на първо четене със 117 гласа "за" и 90 против.

Информацията за нарушенията бе подадена на 20 май 2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

Слави Трифинов написа във "фейсбук" профила си, че Борисов се опитва да спаси Владислав Горанов и да удържи народния гняв с предложението партийната субсидия да стане 1 лв.

Депутатите в спор за пари, грехове и още нещо..., но най-вече за пари

Депутатите в спор за пари, грехове и още нещо..., но най-вече за пари

Според Йордан Цонев само ГЕРБ и БСП можели да се справят с 1 лв. субсидия

На 4 юни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в Шоуто на Слави", че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв. и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. Шоуто на Слави се позова на получена от МФ информация, но главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

След това социалистите  поканиха ръководствата на групите на ГЕРБ, ОП и ДПС в парламента за разговори, свързани с предстоящата промяна в размера на годишната държавна субсидия за политическите партии.

От ГЕРБ обаче заявиха, че нямало за какво да приказват със социалистите за субсидиите.

Борисов предложи 1 лв. партийна субсидия
Обновена

Борисов предложи 1 лв. партийна субсидия

Лично дойде в Народното събрание, а спечелил изборите като кмет без нито един лев

На 18 юни БСП трябваше да проведе дискусия за партийните субсидии с Обединените патриоти. Представителите на патриотите обаче не се явиха в Народното събрание. В отсъствието им те видяха принизяване на парламентарната пред изпълнителната власт.

Омбудсманът Мая Манолова пък заплаши, че ако проектът мине, мигновено ще сезира Конституционния съд за нарушаване на демократичните устои и политическия плурализъм.

По-късно премиерът обяви, че ще свика коалиционен съвет за партийните субсидии. На него бе решено, че ще се търси общо мнение.

ДПС предложиха да падне тавана на даренията за партиите и финансиране по американски модел. От НФСБ заподозряха, че ГЕРБ и ДПС са се сближили.Според Валери Симеонов има опасност американския модел да стане "африкански".

По-късно стана ясно, че ГЕРБ са склонни на дебат, ако предложението за 1 лев партийна субсидия не събере достатъчна подкрепа.

От ГЕРБ са склонни на дебат за субсидиите
Обновена

От ГЕРБ са склонни на дебат за субсидиите

БСП изхарчили 6 млн. лв., ОП умуват, "Воля" подкрепят намалението