Ахмед Доган се оттегли от лидерския пост в ДПС. Това стана ясно от речта му, прекъсната малко след 12 ч. от покушението срещу него и продължена да се чете от евродепутата Филиз Хюсменова пет часа по-късно.

Неочаквано Доган се появи в залата при рестарта на конференцията, но седна в президиума и изслуша Хюсменова, която с треперещ от вълнение глас чете повече от 30 минути остатъка от неговата реч.

Края на речта си Доган емоционално отделя за последните си 28 години, посветени на ДПС.
Свидетели разказаха, че по-рано, докато делегатите са чели раздадената им реч, мнозина са плакали.

От думите му става ясно, че напуска в името на свободата и независимостта на ДПС. Стана ясно, че този път е категоричен и е време други да поемат щафетата.

Той опровергава твърденията, че ДПС е партия от лидерски тип. Това е вярно само за непосветените.
След първия тласък на партията, който дадох, лидер и ДПС се допълваха взаимно, заявява Доган.

ДПС е другото мое аз. Затова няма къде и как да избягам от нея и не искам, защото ДПС е 28 години от моя живот, се казва още в речта на лидера, четена от Хюсменова.

Съвсем в края Доган благодари на широк кръг от хора, сред които изселниците в Турция, защото са успели да хармонизират съвестта си с политическия код на ДПС.

Накрая Доган предлага за свой наследник настоящия си заместник Лютви Местан, тъй като смята, че Местан е диалогичен с другите партии, но непреклонен в позициите си.
Силен либерален код и политически усет - така Доган описа своя заместник и допълни, че е добре за партията следващият й председател да бъде от Кърджали.

От тази година влизаме в петгодишен цикъл на ежегодни избори, апелирам към целия колектив да подкрепим Местан в тях, се казва в обръщанието на Сокола.

В ценностната матрица на партията е заложена свободата и демокрацията, това никога няма да се промени, бяха прощалните думи на бившия лидер.

Предстои обаче конференцията, която на практика започна отначало пет часа след опита за покушение, да гласува оставката на Доган и кандидатурата на Местан.

Какво каза Доган в речта си преди покушението:

Днес трябва да си отговорим на въпроса какво във визията ни за света трябва да остане и какво да се промени в зависимост от Европейските приоритети и регионалното развитие, обяви Ахмед Доган.

В следващите няколко десетилетия светът ще се намира в преход към мултикултурност и търсене на изход от кризата, стремеж към заетост, растеж и прогрес. Ще успее ли ЕС в рамките на Европа 2020 да се справи с поставените цели, запита реторично той.

ЕС е в ситуация на безалтернативен избор заради икономическата криза и всяка страна ще се спасява както може, предрича Доган.

Превръщането на научните изследвания в реално приложим технически потенциал още е далеч от необходимото ниво и това предизвиква опасения за бъдещото развитие на ЕС според лидера на ДПС.

Изходът от кризата трябва да се намери във "въглеродната икономика" - чистата енергия, биохраните, възстановителният и здравен туризъм.

Криза на парадигмата и модела ни на развитие - така Доган определи настоящата ситуация в страната. В България има полицейска диктатура, категорично отсече лидерът на ДПС.

(Това беше последното, което той успя да каже, преди неизвестният все още нападател да са качи на трибуната с насочен към него пистолет.)