Софийският градски съд официално заличи Ахмед Доган като свидетел по делото срещу нападателя му Октай Енимехмедов.

Причина за това бе съдебно-психиатричната експертиза на вещото лице Игнат Петров, която постанови, че почетният председател на ДПС страда от тежка форма на депресия, която не му позволява да свидетелства по съответното дело.
Стана ясно още, че той взема медикаменти, за които обаче не е описано от коя дата се вземат и дали имат положителен ефект.

Становището на вещото лице предизвика спор в съдебната зала, тъй като според защитата самият Доган е искал експертизата да бъде формална и по-бързо да прекрати срещата си с вещото лице.

Според адвоката на Енимехмедов експертизата не отговаря на поставения въпрос дали той е годен да свидетелства, а самото вещо лице е уточнило, че не се занимава с подобни оценки и не е компетентно.

Подсъдимият Октай Енимехмедов подкрепи становището на своята защита като подчерта, че експертизата дава основание цялата страна да е притеснена, тъй като сме управлявани от едно много депресирано лице.
Това е политически ход, не мисля, че той е в описаното състояние, случилото се в НДК и този процес се свеждат до това Доган да дойде тук и лице в лице да му задам само един въпрос, обясни Октай.

Той заяви още, че според неговата преценка мястото на Доган е там, където Октай се намира в момента (Централен софийски затвор, б.р.).

Съдът прецени обаче, че свидетелят ще има способността да възприема фактите и да дава показания, но няма как да бъде задължен да свидетелства, тъй като се притеснявал от присъствието на своя нападател.

Доскорошният заместник-председател на ДПС Христо Бисеров, който също днес не се яви за разпит, ще бъде доведен принудително на следващото заседание, което е насрочено за 17 декември. На Бисеров бе наложена глоба от 500 лева, тъй като не е имало уважителна причина за неявяването му днес.
Стана ясно, че той е бил редовно призован, а призовката му е връчена в Столичното следствие, след като станало ясно, че не живее на посочения от него адрес.
За следващия път съдът изиска справка от делото срещу Христо Бисеров, за да разбере какъв е настоящият му адрес.

Иначе, днешното заседание по делото срещу Октай започна с констатацията, че Доган отново не се е явил. По-късно бе проведена и очна ставка между полицаи и служители на НСО с цел да се изясни къде точно е било намерено оръжието, което Октай насочи към Доган, кой го е пазил и в какво състояние е прибрано от служителите на реда.