Кандидатът за президент Татяна Дончева се срещна със студенти по право и международни отношения от трите най-големи софийски ВУЗ-а - УНСС, Софийския университет, Техническия университет. Срещата се състоя във филиала на Американския университет в Студентски град.

След края на лекцията Татяна Дончева бе посрещната отвън от екип на "Господари на ефира" и репортера Боби Ваклинов с цигулка в ръка. Дончева преподаде първия урок по цигулка на репортера. При опита си да настрои инструмента Дончева констатира обаче, че цигулката не подлежи на настройване, а Ваклинов репликира с констатацията: "Също като държавата ни".

След като една от струните бе настроена Дончева поздрави задочно кандидатът за президент Цецка Цачева с песента "Мила моя мамо" на една струна. За кандидата на БСП Румен Радев тя изпълни песента: "Изправи се гора от стомана". Музикален поздрав имаше и за кандидата Красимир Каракачанов. За Трайчо Трайков обаче Дончева отсече, че й е безинтересен.

Кандидатът за президент Татяна Дончева припомни цифрата от номера на бюлетината си, която разчете уверено като: "Първи на втори тур".

Иначе Дончева припомни на студентите, че именно те са движеща сила на всички промени в страната и визира началото на демократичните промени у нас и времето на първия демократично избран президент у нас д-р Желю Желев. По думите й в дъното на нашата несполука като народ е това чувство на несправедливост, с което живеем.

Пред студентите Дончева даде пример със спортиста Георги Глушков - първият европеец, играещ за професионалната баскетболна лига NBA, който казва, че за да успеят българските деца и младежи, първо трябва да поискат. "Младото поколение на България трябва да иска да живее по-добре", заяви Дончева.

Тя представи пред студентите концепцията за промяна в съдебната система и идеята президентът да назначава главния прокурор на страната, както и възможността да се свика Велико народно събрание за последваща промяна в Конституцията.

"Ключова промяна би била президентът да назначава и освобождава главния прокурор", коментира Дончева. По думите й така президентът става отговорник на държавното обвинение и негов гръб. "Сега в момента имаме прокуратура, която обслужва кой, попита реторично Дончева и продължи с по-общия въпрос - защо България години наред трябва да се препъва в един и същи камък.

Дончева бе категорична, че при съставянето на Конституцията е била допусната грешка, тъй като е бил привнесен механично моделът на Сталинската прокуратура. "От дистанцията на времето ще трябва да признаем, че това не е било най-удачното решение", посочи Дончева. "Очевидно българската конституция се нуждае от рефрешване, което е хубаво да става много организирано и експертно подготвено", коментира още лидерът на Движение 21.

Друг основен въпрос бе външната политика. На въпрос на студент как трябва да лавираме като малка държава на кръстопът в геостратегическите интереси на големите държави, Дончева бе категорична, че трасето е едно и то се минава както спускане на ски от световния шампион Алберто Томба.

"Много обичам новоизлюпени политици да рецитират фразата "аз ще провеждам независима, балансирана външна политика", коментира Дончева, припомняйки, че фразата няма никакво значение.

"Една малка страна като нашата не може да провежда независима външна политика. Когато човек знае реалните си възможности и знае до къде да се простре, тогава ще постигне много повече", категорична бе тя.

Дискусионен се оказа и въпросът с бежанците. Категоричното мнение на Дончева по този въпрос е, че Дъблинското споразумение не трябва да бъде денонсирано така, както твърди опонентът й в кандидат-президентската надпревара Красимир Каракачанов. По думите й това би било грешка. Според нея е необходимо преразглеждане на някои от условията в него.

Дончева не пропусна да спомене, че евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО също е подкрепил въпросния регламент при гласуването в Европейския парламент.

"Патриотизъм с рецитиране на история никъде няма. Истинският патриотизъм са днешните ни постижения", посочи Дончева и отново даде за пример съученика си Жоро (Глушков), който казва, че първо трябва да поискаш да играеш.

Дончева не пропусна и въпроса с повдигането на националния ни дух, връщайки се във времето назад, когато българската интелигенция започва да говори, че нацията трябва да бъде повдигната, за да бъде успешна борбата и за независимост от османската власт. По думите й това означава при определянето на бюджета - перото за българската култура и образование да е приоритет.

Татяна Дончева сравни харченето на европейските средства с пазаруване в МОЛ и бързо усвояване. "Ние вземаме пари от Европа много неразумно и ги харчим още по-неразумно", коментира тя.

На въпрос на студент как трябва да бъде преодолян този проблем, Дончева посочи, че именно с назначаването на главен прокурор от президента се дава инструмент, с който държавното обвинение да контролира и тези харчове. Като примери тя даде парите, дадени от Европа за селски стадиони, за басейни в мюсюлмански региони - където, по думите й, няма кой да се съблече по бански и да ги ползва.
Кой харчи така пари собствено - попита Дончева и попита къде тук е защитен нашият национален интерес за времето след 2020 г., когато парите свършат.

***
Платена публикация.