ДПС и БСП ще сезират главния прокурор Борис Велчев за участие на чиновници в изборния процес и всяване на страх в Смолянско и най-вече в Доспат. Това заявиха по време на пресконференция в Доспат зам.- председателят на ДПС Лютви Местан и депутатът от БСП Димчо Михалевски

И в най-лошия си сън не съм допускал, че е възможно една управляваща партия да провежда такава груба, силова, просташка предизборна кампания, пред която героите на Алеко Константинов просто бледнеят, заяви Местан и подчерта, че случващото се в Доспат представя най-уродливите прояви за използване на държавните ресурси за предизборни цели - министри, държавни служители на регионално, национално и общинско ниво са впрегнати да правят предизборната кампания на кандидата на ГЕРБ Пържанов.

Местан подчерта, че се използва и силов натиск над работодателите за вота, като най-грозно е по отношение на горските служители. „Който е гласувал за ГЕРБ, си е получил дървата, а тези които си уличени, че не са гербери - не са получили дърва, с мотива, че тяхното сечище не е готово. Арогантно, грубо отношение към избирателите", категоричен е зам.-председателят на ДПС.

Той предупреди, че заради това зрее "остър социален конфликт".

По думите му арсеналът за манипулиране, използван в последните дни е доста богат. "От обещания -  вече 12 души са получили  обещания от Пържанов да ги прави зам.- кметове, през заплахи. Но родопчанинът не може да се управлява със страх. Родопите са задавали винаги тона и съм убеден, че от Родопите ще тръгне промяната в страната", поясни още Местан.

Той е категоричен, че сред местните хора се всява страх. По думите му ако някой от общината се срещне с кандидата на ДПС Пламен Айвазов, точно след 10 минути "го бастисват от проверки - ХЕИ, НАП със заплаха, че ще му отнемат лиценза".

"Това са прийомите на милиционерското управление на държавата, основно оръжие - страхът, но вече ГЕРБ се търкулна по нанадолнището", подчерта Местан.

Според него ГЕРБ са се вкопчили в изборите в Смолян и Доспат, защото в целите Родопи нямат нито едно спечелено кметско място. "Като ти куца политиката, като имаш провалена политика, не може да компенсираш недоволството на гражданите с мачкане, със сила, няма да стане. Мярата е прескочена. Смятаме и сме абсолютно категорични, че ГЕРБ чрез държавните служители нарушиха не само Закона за държавния служител, но редица други закони," каза още Местан.

Той коментира избора за президент като избор за демокрацията или за авторитарното: "Калфин и Плевнелиев не са просто кандидатите на БСП и ГЕРБ. Те представят две диаметрално противоположни направления - едното е демократичното, на всички български граждани. На Плевнелиев е авторитарното направление. Той да бъде избран означава смъртта на президентската институция или минимум да изпадне в тежка кома. Няма да има реален президент, а кукла на конци", предупреди Местан.

По думите му България се нуждае от реален президент, който да е коректив и затова е изключително опасно да се позволи ГЕРБ да узурпира президентската институция. Това означава да се съсредоточи властта изцяло в Бойко Борисов.

Зам.-председателят на ДПС посочи, че подобно съсредоточаване се е случвало преди години, като припомни как се е заговорило за опасни тенденции, когато в периода 1997 г. - 2001 г. и президент, и премиер бяха от една и съща политическа сила и се заговори за „Командира".

„Как си представяте Росен Плевнелиев да каже : Бойко кажи си? Това е невъзможно, защото той е пряка функция на Бойко Борисов", заяви Местан.

От своя страна Димчо Михалевски коментира, че в неделя трябва изберем и да защитим демократичните принципи, които вече повече от 20 години съществуват в България и се развиват или очеваден тоталитаризъм. По думите му ГЕРБ е прекрачила всички граници и вече избора е демокрация или очевиден тоталитаризъм и мафия.

Той изрази увереност, че конституционният ред в страната ще бъде защитен духа на родопчани и свободолюбивия дух на  всички българи. Михалевски призова хората да се обединят, за да дадат отпор в защита на демокрацията.