Политическите партии не проявяват особен интерес към възможността да изпратят свои представители в избирателните секции в чужбина.

Секционните избирателни комисии извън страната са същите, както в България и партиите могат да изпратят свои наблюдатели в тях, подчерта министърът на външните работи Ивайло Калфин, който днес представи отчета си за 4-те години начело на Външно министерство.

Той съобщи заявеното участие в комисиите в чужбина - ГЕРБ - 13 члена и 1 застъпник, Коалиция за България- 42 члена, АТАКА- 27 члена и 5 резерви, ДПС- със 131 члена и 131 резерви, ДСБ - 26 члена.

Ивайло Калфин съобщи, че през 2001 г. в чужбина са били открити 158 секции и са гласували 76 хил. 132 души , а днес има открити 271 секции.

Калфин подчерта, че не Министерството на външните работи плаща разходите за гласуването в чужбина, а българският данъкоплатец и се разкриват секции там, където има много заявки за гласуване.

Външният министър съобщи, че в Турция тази година са се регистрирали над 44 хил. души и, че секциите са увеличени там, където има много хора.