ДСБ предлага промени в Закона за горите, за да не се допусне монополисти като "Витоша ски" да рекетират българските граждани и в продължение на 1 година да лишат жителите на София от възможността за свободен отдих и туризъм по планините.

Това съобщи на брифинг в парламента Иван Иванов. Предложенията си от ДСБ ще се опитат да лансират между първо и второ четене.

Ред е на управляващите да покажат политическа воля, за да защитят интересите на хората, изтъкна Иванов. Тъмносиният депутат е категоричен, че хората трябва да имат възможност да спортуват.

ДСБ предлагат собствениците на съоръжения, обслужващи дейност, свързана с физическа култура, спорт и туризъм върху защитени територии, да са длъжни да изпълняват ефективно предмета си на дейност и да осигуряват достъпа на граждани до съответните туристически територии.

"При неизпълнение на задълженията на собственик, концесионер или наемател, общината, на чиято територия е съоръжението, поема временно управлението му с цел осигуряване на обществен достъп", обясни общинският съветник на ДСБ в СОС Петър Москов.

По думите му всички имаме право на достъп до природните богатства. С предлаганите от тях законови промени се връща баланса между публичния и частния интерес, смятат още от ДСБ.