ДСБ представи кандидатите си за президент на страната и кмет на София - съответно Светослав Малинов и Прошко Прошков. Лидерът на тъмносините Иван Костов съобщи по време на пресконференция в централата на партията, че вътрешните избори в десницата са на 12 юни.

Костов призова да гласуват всички, дори и да не са членове на Синята коалиция. „Призовавам да гласуват всички, за да попречат да им бъде открадната демократичната десница," заяви той и допълни, че масовият вот гарантира честните избори.

Светослав Малинов заяви, че представлява новото поколение в българската политика - с чисто минало, с ясна биография и с професионализъм.

От прехода ние сме взели ценностите и свободата и искаме България променена към по-добро, заяви той. По думите му ГЕРБ е статуквото, БСП е миналото и само ДСБ носи възможност за промяна, която трябва да започне на 12 юни и да се потвърди на 23 октомври.

Кандидатът за столичен кмет Прошко Прошков призова всички софиянци да гласуват в училищата, защото иска да прекрати управлението на Бойко Борисов над столицата. „Управление на маските и марионетките на Борисов, от какъвто и цвят да са тези маски и марионетки - като започнем от кандидата на ГЕРБ и завършим с изпълзелия напоследък Софиянски с цел да се разсейва автентичния демократичен вот", заяви той.

По думите му трябва да има реална алтернатива и кандидат, който няма да се договаря, няма да очаква с трепет есента и конфигурацията на общинския съвет, а ще тръгне на базата на принципи в битката за София.

Прошков се закани, че ще победи отново ГЕРБ, както през 2007 година, с подкрепата на гражданите, а не през схеми, не през структуриран вот, не през търсене на корпоративен вот и други симптоматични методи за нашето общество напоследък.

Той обеща, че като кмет на столицата, излъчен от ДСБ, ще се грижи за всички хора, независимо от тяхната партийна принадлежност.

Кандидат - кметът коментира и номинацията на неговия съперник от новото ОДС Стефан Софиянски, като подчерта, че Софиянски няма никакво морално и политическо основание да се кандидатира, след като е напуснал града в средата на мандата, без да почисти след себе си. Той посочи, че не се притеснява от кандидатурата на Софиянски и изрази надежда вотът на 12 юни да бъде масов.

В края на пресконференцията Иван Костов коментира лаконично, че кандидатурата на Меглена Кунева е кандидатура на тройната коалиция. На въпрос дали е силна кандидатура той заяви: „Който е силна и тройната коалиция"

По думите му всички ще се обединят в това негово твърдение, когато се очертаят застаналите зад нея и когато се види конфигурацията. „Един президент като Първанов и неговата политическа формация може да направи само едно нещо и то беше тройната коалиция", коментира Костов