Сега е време разделно. Президентските избори ще покажат дали ще продължим по същият път или ще променим посоката на кораба.

Това заяви съпредседателят на Парламентарната група и председател на предизборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски пред БНТ, който коментира предстоящите избори за държавен глава.

Той многократно повтори, че най-важното послание на реформаторите е да се запази евроатлантическата ориентация и България да продължи да бъде част от семейството на ЕС и НАТО.

Според него президентската институция е от изключително значение, тъй като в синхрон с другите институции страната ще продължи да се движи напред в тежки и сложни времена, подчертавайки, че двойката Трайчо Трайков и Съби Събев олицетворяват поддържане на евроатлантическата ориентация на страната.

Зеленогорски е убеден, че сред кандидат-президентските двойки има и с антиевропейски курс. Той подчерта, че все още не е ясно дали ДПС ще излязат с дубльор Пламен Орешарски или ДОСТ със свой кандидат, припомняйки, че днес следобед изтича крайният срок за регистрация на кандидатите.

Председателят на предизборния щаб на РБ изрази разтревоженост, че има хора в ляво и центъра, които искат да променят курса на страната, обявявайки се за дясноцентристко управление, грижещо се за националните интереси през НАТО и ЕС.

Надявам се предизборната кампания да бъде състезание, трябва да чуем визията на всяка президентска двойка, до каква степен ще бъде пълна със съдържание. Ако стане битка, замеряне с компромати, ще си помислят, че не сме израснали през последните 25, 26 години, каза той и все пак отбеляза, че в Европа се забелязва европейски черен PR.

Ние ще водим позитивна кампания, изтъкна още той, допълвайки, че е сложна и драматична средата, за да се отдадем на шоу.

Необходими са хладен разум и прагматичност, за да следваме интересите на България с цел гарантиране сигурността и спокойствието на хората, изтъкна Зеленогорски.

Според него за някои е добре кампанията да се превърне в шоу, тъй като няма да се чуят отчетливо посланията.

Той припомни, че кандидат-президентската двойка на РБ е представила приоритетите си преди седмица, като не става въпрос само за стабилност, а и също за политики в здравеопазването, образованието, въоръжените сили и спазване на ангажиментите в ЕС и НАТО.

По думите му фактът, че ГЕРБ не издигна най-изявените си кандидати, това дава сериозни шансове на двойката Трайков-Събев.

В края на краищата дясноцентристки кандидат ще победи, убеден е той. 

Ние сме твърда дясна политическа сила, изтъкна той и отбеляза, че е лошо, ако има опит за придвижване към центъра и ляво.

Зеленегорски смята, че между ДПС и ДОСТ има известна конкуренция и че се дебнат някой да направи грешка.

Той се обяви против влизане в спиралата на предсрочни избори, въпреки че РБ могат да имат повече народни представители, тъй като са трета политическа сила в страната, защото може неволно да се представи на тепсия властта на БСП.

Това би било много фатална грешка. Ляво правителство – голяма беля, предупреди той.