Изборът на британците показва тяхната оценка за водената в момента от европейските лидери политика - провал на федералния път на развитие на ЕС, провал на начина, по който функционираше този политически съюз. Такава е първата реакция на евродепутатът Ангел Джамбазки, който се включи в дискусията чрез видео връзка.

Според него си отива ерата на бързата федерализация на всяка цена.

Джамбазки подчерта, че ЕС би трябвало да бъде съюз на уважаващите се Отечества.

“Това не е само съюз на хората, които смятат, че националните правителства трябва да бъдат надградени с едно наднационално такова”, коментира Джамбазки.

Британците показали, че има европейски граждани, които държат на националния си суверенитет.

“Кампанията за оставане се водеше предимно отвън”, констатира Джамбазки.

Като неуважение Джамбазки определи вълната от коментари, че британците са взели некомпетентно решение. Всеки народ трябвало да има възможността и правото да кове собствената си съдба. Това не е някаква трагедия, изтъкна евродепутатът. “Воденето на тази брюкселска политика не се харесва на много хора и според тях не отговаря на националните им интереси”, поясни той.

Според него е необходима такава промяна в политиката на ЕС, така че всеки гражданин да чувства защитени своите интереси и националния интерес.

Според него е необходима такава промяна в политиката на ЕС, така че всеки гражданин да чувства защитени своите интереси и националния интерес.

Джамбазки подчерта, че британците остро възразяват срещу източването на социалната им система. “Нима не знаем, че много наши съграждани отиват и злоупотребяват със социалната им система”, запита той. И допълни, че това дразни всеки, който не желае да издържа хора, които злоупотребяват със социалните им системи.

 

Според евродепутата Андрей Ковачев във Великобритания има разделение, което е почти 50 на 50. Според него, без да се проявява неуважение към британците, трябва да се анализира спектъра на гласувалите по отношение на образование, възраст, работни места.