Бившият министър на околната среда и водите Евдокия Манева вижда влияние на бизнес сектора при ареста на заместник-министъра Красимир Живков.

Според нея той е поставен на този пост от определени среди от бизнеса с отпадъци и е изпълнявал добре мисията си, коментира тя в сутрешния блок на БиТиВи.

Изключително тъжно е, че се случват такива неща в МОСВ и всички тези събития по някакъв начин дискредитират екоминистерството. Манева не е работила с Живков, но е имала професионални контакти с него. "Това е един услужлив и сговорчив човек, който няма професионална подготовка да заема мястото, на което е в момента. Той е историк", каза тя.

У нас съществува мнение, че можеш да заемаш високо ниво, без да имаш съответната подготовка, допълни Манева, според която не само в екоминистерството, но и в други министерства имало подобни случаи. Очевидно е, според нея, че той е имал определени задачи, които е изпълнявал, а ареста му може и да показва, че просто не е изпълнявал задачите.

Изведоха Красимир Живков от МОСВ, не бил арестуван

Изведоха Красимир Живков от МОСВ, не бил арестуван

Той поясни, че от 2 месеца отговаря за отпадъците

Според нея не само Красимир Живков е подкрепян от бизнеса, а има такива случаи и на ниво директор, както и в районните инспекции. Има хора, които са поставени да създават благоприятни условия за дейността на определени бизнеси.

Дейността по преработване и управление на отпадъците е силно регламентирана дейност. За това тук да се повдига въпросът за вноса и износа на отпадъци, но да се настройва обществото негативно, е неоснователно, защото значителна част от отпадъците са суровина, каза още бившият екоминистър.

Припомняме, вчера за 24 часа зам.-министър Живков и петима бяха арестувани по подозрение за ОПГ За внос на опасни отпадъци.

Часове по-рано бе претърсен домът на Красимир Живков в Ботевград, както и къщата и офисите на бизнесмена Пламен Бобоков в Русе.

На комисия по околна среда и водите екоминистър Емил Димитров заяви, че мафията не спи, като поясни, че с Красимир Живков е работил добре.

Настоящият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро заяви, че иска набързо да закрие всички площадки за съхранение на отпадъци