Български евродепутати алармираха Европейската комисия и Европейския парламент за риск от екологична катастрофа заради инцидента с товарния кораб Vera Su, заседнал край Камен бряг. Те призоваха служебното правителство спешно да поиска от Европейската комисия помощ, включително осигуряване на техника, експерти и средства по Фонд "Солидарност" за компенсации на нанесените материални и икономически щети, съобщи БНР.

Евродепутатът от ЕНП и ГЕРБ Емил Радев заяви, че оттук нататък трябва да се види какви ще са последствията за биосферата в района, след като властите у нас официално обявиха, че корабът потъва. Напомняме, на борда му има 3300 тона азотни торове.

Заседналият кораб Vera Su потъва
Обновена

Заседналият кораб Vera Su потъва

Екипажът все още не давал съгласие да бъде евакуиран

"Най-малко малките риби ще бъдат с изгорени хриле, което може доведе до пълен упадък на рибарския поминък в района. Също така може да има и много сериозни последствия - например да бъдат обявени нулеви квоти за калкани за България, а да не говорим какъв ще е ударът върху туристическата индустрия. За съжаление, ще видим последствията след няколко месеца, но те ще са сериозни." - предупреди Емил Радев.

Той призова инцидентът да не се използва за политически дивиденти.

"Проблемът е голям! Искаме помощ от нашите европейски партньори. Има и техника, има и нужните кранове, и нужните влекачи, ако нямаме такива, но да направим всичко възможно пораженията да са много по-малки. Ние като евродепутати не може да ангажираме този механизъм, трябва правителство да го ангажира. Има някои вероятности, ако се спаси да не потъне в момента корабът много бързо, все пак да поискаме помощ от нашите партньори, за да можем да спасим ситуацията." - добави той.

Емил Радев иска ЕК да ни спаси от екокататстрофата край Камен бряг

Емил Радев иска ЕК да ни спаси от екокататстрофата край Камен бряг

Евродепутатът пита дали служебното правителство е поискало съдействие, след като не може да се справи само

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков предупреди преди дни Европейския парламент за риск от екокатастрофа в Черно море. По думите му, отговорните институции у нас не са управлявали адекватно възникналата ситуация

"Отговорните институции, в момента ръководени директно от президента, не се справят, което буди тревога у всички нас. Говорим за акваторията на Европейския съюз, за външна граница на Европейския съюз." - подчерта той.

От МОСВ отчитат обичайни стойности от пробите, взети край Камен бряг

От МОСВ отчитат обичайни стойности от пробите, взети край Камен бряг

От понеделник Петър Димитров ще бъде командирован на място

На 20 септември корабът Vera Su заседна в скалите край Яйлата.

До 24 септември нямаше никакво действие от страна на институциите.

На 24 септември Басейнова дирекция взе проби от морските води, резултатите от които бяха оповестени в понеделник с изказа "има следи от нитритен азот".

Също в петък, 24 септември, шефът на ИА "Морска администрация" обяви, че институциите са отхвърлили плана на корабособственика и застрахователите и очакват нова реакция.

Гуцанов: Държавата можеше да арестува кораба Vera Su, бездействието е абсурдно

Гуцанов: Държавата можеше да арестува кораба Vera Su, бездействието е абсурдно

Вината не е на един човек...

През уикенда, 25 и 16 септември еколози и местни надигнаха глас, че има замърсяване и държавата бездейства, а опасностите от задаващото се лошо време и бурно море, поставят в риск цялата екосистема и всяко едно забавяне може да е фатално.

Неделя, 26 септември, транспортният министър разпореди незабавна операция.

В понеделник, 27 септември, започна операция по разтоварване на товарния кораб, като към мястото бяха отправени кран и баржа. Баржата също заседна, а машината за опаковане се развали.

28 септември - обявиха спиране на операцията, след като бяха разпространени кадри, които показват как азотните торове се разпиляват в морето при претоварването им. По-късно през деня от МОСВ съобщиха, че не са разрешавали такива способи за претоварване.

На място Христо Алексиев обяви, че се търси чуждестранна помощ. Шефът на "Морска администрация" призна, че страната не разполага с нужната техника.

Христо Алексиев уволни шефа на "Морска администрация" заради сериозна неадекватност по освобождаването на кораба Vera Su. Той уточни, че приоритет е спасяването на екипажа.

Извършено бе укрепване на кораба, което да го предпази от обръщане заради лошото време.