Европа се готви за бежански вълни от Либия. Това каза еврокомисар Кристалина Георгиева пред БНР.

Тя определи като реална възможността за сериозен бежански натиск към Турция, а от там и към България. По думите й това е реален сценарий и  това може да се развие.

„Ние трябва да работим много близко с турското правителство и също така да сме готови за това как нашата страна ще може да реагира в подготовката за Шенген. Влизането в Шенген е и отговорност и трябва да покажем готови ли сме за това, особено след променилата се обстановка в арабския свят", изтъкна Георгиева.

Тя посочи, че в ЕС има втвърдяване в позицията към Муамар Кадафи и неговия режим. Тя посочи, че в Европейската комисия са били единни, че ситуацията в Либия се е променила. ЕК е на мнение, че нямат тема на разговор, когато срещу невинни хора се стреля. „Ние бяхме единни, че ситуацията в Либия се промени и изисква твърдост международната общност да покаже своята позиция", добави тя.

Европейската комисия смята, че хуманитарна криза все още няма, но тя чука на вратата. Ситуацията в Либия от час на час става все по-сериозна и трябва да сме подготвени, каза Георгиева в интервю пред БНР.

Тя посочи, че организацията на Червения полумесец вече не може да се прави. Европейската комисия позиционира свои служители на границата с Египет, които да помагат на хора, които се отправят натам.

По думите й в Либия няма неправителствени организации, с които може да се партнира за справяне с положението. ООН и Световната здравна организация имат много малко служители там и нямат възможност да помагат. Единствената организация, с която се партнира, е Червеният полумесец, но и тя вече се задъхва, изпитва недостиг на медицински консумативи и санитарни материали

Българският еврокомисар посочи, че е разговаряла с Червения кръст и той вече е в мобилизация.

На другия важен за Европа въпрос - за евакуацията на европейските граждани, Кристалина Георгиева посочи, че вече са евакуирани около 4000-4500 граждани. Страните членки обаче сами трябва да се погрижат за своите граждани, Европейската комисия може само да координира, изтъкна еврокомисарят за реакции в кризи. Тя добави, че се прави всичко възможно за координация на усилията за извеждане на гражданите от рисковите райони.

Според Кристалина Георгиева от бежански натиск са най-застрашени Малта, Кипър и Италия, но трябва да сме готови за всички сценарии и за значителен брой бежанци. Тя посочи, че е отправен призив към Египет и Тунис да не затварят границите си. „В тази ситуация трябва да се вземат разумни и правилни решения", подчерта българският еврокомисар.

За броя на жертвите няма  точна информация, но по данни на европейските служители в Малта те са над 1000 души.

Относно това с кого в либия се търсят контакти Георгиева подчерта, че с либийските власти се работи трудно, но вече има опозиционни центрове, с които се установяват контакти. Тя обаче призова да не се изпреварват събитията.

Готовността на Европа за бежански натсик ще се обсъжда днес и на Съвета на министрите на вътрешните работи в Брюксел. В дневния ред на заседанието е и присъединяването на България и Румъния към Шенген.