АБВ видя твърдото си ядро след първия тур. Лидерът Георги Първанов благодари на избирателите, които са подкрепили формацията.
Кандидатът на АБВ за президент Ивайло Калфин не присъстваше на пресконференцията след първия тур заради ангажимент в Брюксел.

Лидерът на партията Георги Първанов заяви, че очаква по-добри резултати в бъдеще. Този резултат не е удовлетворителен за нас, призна лидерът на азбукарите.

Направихме една модерна, стилна кампания с идеи, убеден е Георги Първанов. Въпреки това той видя натиск от страна на управляващите. "Затвърждава се усещането, че мачът между БСП и ГЕРБ е уреден", прогнозира лидерът на АБВ.

Партията му иска предсрочни избори, защото това управление е изчерпано, смята лидерът на азбукарите: "Предсрочни избори биха оздравили държавата."

Той се обяви и за смяна на политическия модел и затова депутатите му щели да защитават референдума в парламента. АБВ иска Велико Народно събрание.

Настоя и за изменения в основния закон. Партията ще се допита до партийните си структури каква да е позицията й на балотажа. Засега нямало гласове в подкрепа на Цецка Цачева на втория тур. В средата на седмицата обаче ще е ясна позицията на азбукарите.

Провалът в ляво, според Първанов, се случил заради червения лидер Корнелия Нинова. Всички можело да съжаляват заради раздора в ляво.

Сега генерал Румен Радев щял да има още 4% комфорт, заяви Първанов.
(Според последните данни на ЦИК кандидатът на АБВ Ивайло Калфин събира 3.3% от гласовете.)

Леко се стопява разликата между Радев и Цачева, падна под 4 %
Обновена

Леко се стопява разликата между Радев и Цачева, падна под 4 %

При 95,17 % обработени изборни протоколи

Първанов увери, че няма да гласува на балотажа с бюлетината на ГЕРБ. Не лоша кампания направили патриотите, според оценката му. Изрази надежда, че те все пак ще влязат в руслото на разумния патриотизъм.

Лоша прогноза за бюджет 2017 даде още президентът на България от 2002-2012 година. Според него едва ли макрорамката за следващата година ще събере нужната подкрепа, затова и кабинетът трябвало да си ходи.

Радев значи Първанов, а Първанов значи Путин, анализира Москов
Обновена

Радев значи Първанов, а Първанов значи Путин, анализира Москов

При победа на Радев, щяло да има нов кабинет

Румен Петков на свой ред коментара отвращаващия пазарлък за смяна на изборните правила в последния момент. Той се оплака от "развяваните плашила" в резултат на което наши сънародници не са могли да упражнят правото си на глас.

Според него не трябва да се плашат хората с бежанците, при положение, че има около 200 000 неинтегрирани роми.