Ген. Румен Радев е кандидатът на БСП за президентския вот. Той е избран с 99 гласа „за” от 150 гласували социалисти на продължилия 6 часа пленум на БСП.

След него е Румен Гечев с 38 гласа, а Таско Ерменков получава 13 гласа. След дълги дебати социалистите трябваше да избират между тримата.

Заставам зад кандидатурата на ген. Радев и гарантирам победа на тези избори, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг, след като стана ясно, че столетницата отива на избори с кандидат Румен Радев.

Янаки Стоилов разочарован след БСП пленума

Янаки Стоилов разочарован след БСП пленума

Не можел да разчита на подкрепата на ръководството

На въпроса кой ще носи отговорност, ако ген. Радев не се представи добре в надпреварата, Нинова уточни, че умее да носи отговорност.

Червеният лидер нахъсано отсече: “Не се съмнявайте, че БСП е готова за тези избори и ще ги спечели”.

Нинова изтъкна, че ген. Радев е бил номиниран на 19 общински конференции. Организациите, които са го номинирали, са изразили днес аргументите си.

Генерал Радев разказа и как е бил поканен да се кандидатира. “Бях взел твърдо решение да напусна Българската армия и го бях споделил и обсъдил с моите най-близки хора”, коментира той.

Към края на юли Радев получил “изненадващо” обаждане по телефона. “Добър ден! Казвам се Корнелия Нинова. Искам да говоря с Вас. Вие сте номиниран от различни наши структури. Приемате ли?”, гласяло обаждането, разказа генерал Радев.

Това било “страшно изненадващо” за него, тъй като по това време генералът обсъждал съвсем други неща - за пенсиониране и други. Затова казал на Нинова, че му трябва време, за да отговори на такъв “много сериозен въпрос”.

БСП и АБВ стиснаха ръце за кандидатурата на генерал Радев
Обновена

БСП и АБВ стиснаха ръце за кандидатурата на генерал Радев

Ген. Радев може да бъде по-добрият президент, обяви Първанов

Дадох съгласие на г-жа Нинова по телефона на 2 август, след като чух изявленията на министъра на отбраната и на премиера”, заяви кандидат-президентът на БСП.

Според Радев е много сериозен въпросът за вицепрезидента. “Аз държа и уважавам всички евентуални коалиционни партньори в една по-широка коалиция”, коментира той. Предстои ген. Радев да изложи своята визия и пред тях и тогава да се решава този въпрос.

Винаги обичам боевете, когато, разбира се, има повод за такива”, заяви ген. Радев, запитан дали е поставил условие на БСП, за да приеме номинацията или се е дал без бой.

“Имам ясно споразумение и уговорка, отворен съм за всякакви предложения, но винаги преценявам по съвест и убеждение”, коментира той.

Съответно и към него имало едно условие - да спечели тези избори и да работи за България.

Нинова допълни от своя страна, че на Националния съвет днес са решили, че издигат кандидата си за президент, а за вицепрезидент ще е по-късно. “Имена не сме обсъждали нито в националния съвет, нито с евентуални бъдещи коалиционни партньори на този етап”, коментира тя.

Седем бяха първоначалните номинации. Бившият лидер Михаил Миков се отказа с мотива, че изборът е предрешен. Оттеглиха се и Янаки Стоилов, а Илияна Йотова и Марио Трайков си направиха отводи.

анкета

Вълнувате ли се от събитията около предстоящия президентски вот?

Да 26.0%

Не 74.0%

Преди два дни пък омбудсмантът Мая Манолова с писмо до медиите обяви, че се оттегля от борбата, обвинявайки съпартийците си в „приятелски огън“.

Таско Ерменков не вярва, че изборът е предрешен, иначе нямало да се кандидатира. Самият той обяви пред журналисти, че не е направил отвод, тъй като вярва, че членовете на Националния съвет трябва да направят най-добрия избор.
„Явно БСП е много демократична партия, след като може да издигне надпартийна кандидатура”, коментира Ерменков.