Кристалина Георгиева и Европейската комисия (ЕК) ще направят необходимото, при пълна прозрачност, така, че кампанията й за ООН да не се отрази по никакъв начин на ресурсите или независимостта на комисията. Това обяви на пресконференция говорител на Еврокомисията, цитиран от кореспондента на БТА.

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че сменят Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като официален кандидат на България за шеф на ООН. Самата Георгиева прие официално номинацията на правителството.

Кристалина Георгиева излезе в неплатен отпуск, за да се включи в кампанията за генерален секретар на ООН заедно с други европейски кандидати.

Говорителят на комисията заяви, че е очевидно, че Георгиева е един от силните и лоялни членове на екипа на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той увери, че в периода на кампанията няма да се образува никакъв вакуум във водените от комисията разговори по отношение на бюджета на ЕС и човешките ресурси на ЕК.

В отговор на въпроси, говорителят поясни, че еврокомисарят Гюнтер Йотингер, който ще поеме функциите на Георгиева, има богат опит и втори мандат в комисията.

От източници, свързани с кампанията на Кристалина Георгиева, БТА научи, че тази сутрин тя е отпътувала за САЩ. Там предстои следващата седмица да бъде изслушана в ООН.

В Съвета за сигурност на 5 октомври ще се проведе гласуване. Там за пръв път Георгиева ще участва като кандидат за генерален секретар на ООН.