Кандидатът за президент на ГЕРБ няма да е министър. Той ще е мъж, достатъчно популярна личност у нас и в Европа, не е член на партията и ще е изненада за сините. Това заяви пред ТВ7 вътрешният министър Цветан Цветанов.

По думите на шефа на предизборния щаб на управляващата партия кандидатът й е ясен, но за много малък кръг от партията. Цветанов потвърди казаното от премиера Борисов, а именно, че кандидатът ще бъде обявен през септември.

Заложените критерии към кандидата са много високи - да бъде разпознаваема и доказана личност в обществено-политическия живот. Трябва да е показал реални политики, които е успял да реализира, поясни още вицепремиерът.

Той посочи и критериите, по които е избран кандидатът и потвърди, че министър-председателят Бойко Борисов 99,9% няма да се кандидатира за президент.

Цветанов съобщи също и кандидатите за кметове на ГЕРБ за Сандански, Разлог и Гоце Делчев. Това са Георги Баханов, Красимир Герчев и Георги Андонов. Още 30 кандидат-кметове ще бъдат обявени през следващата седмица.

Малко по-късно, отново пред ТВ7, Едвин Сугарев заяви, че е много логично ГЕРБ да издигне за кандидат-президент Петър Стоянов или бившия външен министър Соломон Паси.

Става въпрос за сериозна политическа отговорност и при неуспешни избори ще има тежки последици за управляващите през останалата част от мандата. Ако управляващата партия издигне гражданска кандидатура в лицето на единия от тях, ако спечели, ще припише победата на своята подкрепа, а ако загуби, ще прехвърли провала на гърба на този, който персонално е изгубил изборите, коментира той.

Самият ексдържавен глава Петър Стоянов отрече пред БНТ да има амбиции да се завърне на „Дундуков" 2. Запитан дали има подобни намерения, той отговори:

Не, не, откровено казано, не. Аз мисля, че дейността, с която се занимавам днес, е важна. На всичко отгоре съм поел доста сериозна отговорност пред всички тези хора, с които работя в международни организации, форуми, фондации и подобни, обясни той.