Интересна се очартава ситуацията на предстоящите избори в мажоритарните райони според Мирослава Радева от МБМД.

Мажоритарните райони ще бъдат изключително интересни и оспорвани.

Прогнозата на Радева е, че има голяма вероятност ГЕРБ да загубят мажоритарния вот, а БСП да минат напред.
Причините са няколко.
Освен разпиления и разпокъсан вот за опозицията, на първо място излиза сравнението между процентната подкрепа на евроизборите за трите първи партии.

"В 24 района няма издигнати кандидати на ДПС. В тези райони ако съберем подкрепата на ДПС и БСП, както ще стане, и ги противопоставим на тези на ГЕРБ, то се получава или равен резултат, резултат на кантар, или дори и победа за БСП", обясни Мирослава Радева.

Като пример тя даде трети едномандатен район във Варна, където ГЕРБ е имал 26.14%, БСП 14.98%, които събрани с 11% за ДПС, изравняват резултатите.

Като такива райони Радева избори още Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Монтана, Перник, а във Велико Търново и Добрич тази сметка е изкючително в полза на БСП.

„И въпреки, че БСП се представиха изключително зле на европейските избори мажоритарният вот може и да бъде спечелен тях", допълни Радева.

Разпиляването на вота за опозицията и концентрацията на вота около БСП и ДПС - това може да доведе до победа на БСП", каза Радева и отново подчерта, че изборите ще бъдат решени от новите избиратели, т.е. от повишената избирателна активност, която се очаква.

55 - 56% избирателна активност очакват социолозите от МБМД, като и трите малки претендента - РЗС, Лидер и НДСВ - влизат в парламента.
                             Още...

Според изследване, направено миналата седмица, веднага след обявяването на кандидатите и водачите на листи 90% от анкетираните ще повторят вота си, а 8% смятат да се преориентират, 2% няма да гласуват.

Според прогнозите на МБМД избирателната активност на 5 юли ще бъде значително по-висока и това ще доведе до около 1 милион нови подадени бюлетини.

62.5% от анкетираните са посочили, че смятат да дадат своя глас, тоест може да се очакват около 3 милиона и 500 000 избиратели и нагоре, посочи Радева. Очакванията са за 55 - 56% избирателна активност.