Каква ще бъде обстановката в страната след 12-ти, ще решат избирателите. Хората трябва да направят информиран избор. Изборите не са за политиците, не са за това политиците да се подредят по определен начин, изборите са за да излезе България от кризата. Това казваме ние и дълбоко вярваме в това.

Това коментира в ефира на bTV лидерът на ДСБ Иван Костов 5 дни преди парламентарния вот.

Той посочи, че по време на обиколките си из страната е разбрал, че хората се вълнуват от други неща - от сигурността на реколтата, за това че им налагат ниски изкупни цени, шокирани са от обстоятелството, че в България няма наистина върховенство на закона, от връщането на лиценза на Лукойл.
„Хората реагират на нещата, които ги засягат", подчерта Костов и разказа, че при срещите си с избирателите, те го питат как да спрат децата им да напускат България и казват, че страната ни умира.

Запитан дали ще подкрепи евентуално бъдещо програмно правителство, Костов подчерта: „Ние ще подкрепим правителство, което съдържа силни антикризистни мерки. Такова правителство е възможно, България е имала такова правителство. Най-силното нещо, което може да изкара България от кризата е националния консенсус", категоричен бе лидерът на ДСБ.
„Ще застанем зад това правителство, което има компетентност и решителност и е в състояние да изведе страната ни от кризата", категоричен бе той.

„Убедени сме, че тези мерки, които предвиждаме, са във вярната посока, ще изведат страната ни от кризата", подчерта Костов и обясни, че в партията му не са склонни да правят компромис с това, защото другият вариант е години на политическа нестабилност.
Той посочи още, че много години управляващите са лъгали хората, че правят реформи и помагат на България, а в същото време страната ни е затъвала все по-дълбоко.

Костов се ядоса на водещите, когато му припомниха думите на експремиера по негов адрес, който го упреква, че никога не критикува БСП. Лидерът определи думите на Борисов като черна кампания.

Това хората не ги интересува - като има такива избиратели, за които Борисов и Цветанов са алтернатива на Сергей Станишев, Алексей Петров и другите, те ще си ги гласуват тези двамата, смята Костов.
Той обаче се вбеси заради това, че думите се казват от човек, който по думи му "национализира парите от Здравната каса, събра парите от пенсионните фондове, реабилитира на няколко пъти Тодор Живков, възстанови най-грозната полицейщина от преди 10-ти". Делата на хората говорят най-добре за тях, според лидера на ДСБ.

За управлението на ГЕРБ Костов коментира, че е засилило чувството за несигурност, за изоставеност на цели социални групи, което води до демографска катастрофа на страната.
Липсата на икономически климат
той обясни и с обстоятелството, че престъпността и самата полиция създават чувство на страх и несигурност, бизнесът е рекетиран, цели сектори на пазара за унищожени, защото някой прокарва китайско карго.

„За всяка от тези констатации имаме решения", пояси лидерът на тъмносините.

По думите му досега у нас е имало върховенство на един или двама, върховенство на мафията, но няма върховенство на закона.

Във връзка с факта, че основната битка в предстоящия вот ще е между ГЕРБ и БСП и ГЕРБ иззело функцията на дясното, Костов бе категоричен:
„ГЕРБ не може да бъде десница, защото всичко, което извършиха, не си го позволиха и социалистите - те са произведение на едно и също нещо, те са наследници на една и съща партия, те имат един кумир - Тодор Живков и целта беше да бъде реабилитиран".