"Всичко е политически ход. Някой търси дивиденти от това. В случая аз съм най-малко виновен и най-потърпевш". Това заяви Георги Гергов в интервю пред bTV.

Георги Гергов сподели, че не е имал желание да дава обяснения, но се е почувствал задължен пред близките си. Друга причина за неговото изказване бил фактът, че бизнесменът Сашо Дончев и главният прокурор Сотир Цацаров вече били излезли със своите версии.

"Всички ми се качват на главата с политически ходове", допълни Гергов. Според него причината за скандала трябва да се търси в това, че Сашо Дончев поискал да се срещне лично с Цацаров.

"В понеделник Сашо дойде в ЦУМ и говорихме по много въпроси. Един от въпросите беше дали мога да му уредя среща с Цацаров. Аз позвъних на Цацаров и го попитах дали може да се видим, а той ми каза, че е много зает и няма да може... Попитах го за утре и той пак ми отказа, но се разбрахме да се видим за 15 минути в обедната му почивка... Разбрахме се за вторник в 12 часа в моя офис", разкри Гергов. Той добави, че разговорът между Цацаров и Дончев е бил абсолютно нормален - "...за бизнеса, за децата... Не го разбирам Сашо Дончев".

Гергов сподели още, че Сашо Дончев не е бил заплашван и не се е уплашил от Цацаров. "Целият разговор беше абсолютно човешки... Яд ме е, че в желанието си да направя нещо добро, това се случи. Нямам защо да лъжа, нямам защо да усуквам", посочи Гергов.

От думите на Гергов стана ясно, че по време на срещата Сашо Дончев е носел папка с документи, но не е успял да види какво пише в "трите листа". Според него Цацаров е видял какво има в папката и я е задържал.

ВСС няма да проверява Цацаров за срещата с Гергов и Дончев

ВСС няма да проверява Цацаров за срещата с Гергов и Дончев

Предложението бе отхвърлено с 6 гласа "за"

Припомняме, по социалните платформи беше разпростанено видео, в което бизнесменът Сашо Дончев обяснява по време на бизнес среща с дамски клуб за разговори между него и главния прокурор Сотир Цацаров и за оказван му натиск да спре подкрепата си за политическа партия "Да, България" и телевизия BiT. По-късно стана ясно, че срещата се е провела в офис на бизнесмена и член на ИБ на БСП Георги Гергов в ЦУМ в София, а самият социалист бе определен като посредник.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че не приема такова поведение от страна на член на ИБ на БСП и ще поиска оставката на Гергов на Националния съвет на социалистите.

Самият главен прокурор излезе с официална позиция по въпроса, в която отрича обвиненията за това да е оказвал влияние, а напротив - тълкува последните събития като опит да се окаже натиск върху прокуратурата.

Около въпросната среща се разрази скандал, като дори се стигна до искането на оставката на обвинител номер 1. Георги Гергов пък подаде оставка от ръководството на БСП. От своя страна Управителният съвет на Българската стопанска камара обяви, че не е упълномощавала Сашо Дончев да се среща със Сотир Цацаров.

Ламбо: Щеше да стане Содом и Гомор, ако Нинова беше замълчала за Гергов

Ламбо: Щеше да стане Содом и Гомор, ако Нинова беше замълчала за Гергов

По повод на оставката...

Относно коментара на Лозан Панов по адрес на "ЦУМ гейт", Гергов посочи, че отношенията между Цацаров и Панов са си тяхна разправии. "Аз нямам общо. Аз съм близък с Цацров и му се извинявам, че така се получи. За всичко останало - нямам обяснение. Защо трябваше Сашо Дончев да прави така - не знам."

Гергов опроверга и твърдението, че негова фирма е печелила обществени поръчки. "С никоя моя фирма не съм участвал в обществени поръчки. Никога не съм влизал в следствие. Никога не съм бил на съд. Никога срещу мен не е завеждано дело. Ако съм вързан със съда, Цацаров нямаше да дойде да пие кафе с мен."

Гергов се разграничи от "Пътища Пловдив" в разследвания период

Гергов се разграничи от "Пътища Пловдив" в разследвания период

Нямал нищо общо с договора за 51 млн. лв.

Относно коментара на Румен Овчаров, че Бойко Борисов, Делян Пеевски и Гергов правят "паралелна държава", Гергов обясни, че той никога не е участвал в нито един кабинет, не е бил министър. "Целия си живот съм в частния бизнес. Точно той няма право да ми говори за паралелна държава", категорично заяви Гергов. "Дончев, Овчаров, Да България, "капиталчета" и тем подобни - това е паралелната държава". Още когато подаваше оставката Гергов отсече, че ще "вади скелети". Според него е необходимо да бъдат отворени икономическите досиета, относно приватизациите в България, но не даде повече подробности.

Относно положението в БСП Гергов посочи, че е приел действията на лидера на партията Корнелия Нинова като предателство. "Аз застанах зад нея на конгреса. През целия тоя период съм бил до нея плътно. Бях достоен човек и си изпълних ангажиментите".

"Едно дърво - като изрежеш всички дебели клони (Ангел Найденов, Паскалев, Миков, Мерджанов, Божинов, Гергов)- стогодишното дърво си остава. Кой храни - храни лакомниците. Това, което излиза нагоре плод не дава. Всичко, което може да представлява опозиция по някои въпроси - то се изчиства", изясни Гергов относно ситуацията в лявото пространство.

В отговор на въпроса дали Нинова е подарила Международния панаир в Пловдив на Гергов, той посочи че не е получавал нищо от Нинова, както и че не е лицемерен и няма въпроси към предатели. Според Гергов именно неговите действия са предотвратили уволнението на Нинова като лидер на БСП. "Корнелия беше важна за да направим промяна в партията. Правя всичко, което е необходимо на партията".

Според Гергов БСП е била близко до спечелването на изборите, но грешките на Нинова са обрекли партията на неуспех.

Гергов обяви и че Корнелия Нинова също е провеждала много тайни срещи. Такава среща тя е провела със Сотир Цацаров 10 дни преди аферата "ЦУМ гейт". Въпреки това Гергов посочи, че това са "клюкарски истории" и обеща да дава подробности по тази тема на следващото си интервю.

На въпроса дали Корнелия е успешен лидер на левицата, Гергов отговори с "да". Гергов отговори и с "защо не" на въпроса дали той би се кандидатирал някога за лидер на БСП. Според него пловдивската структура на БСП остава плътно зад него, както и той остава в ръководството на столетницата. Гергов категорично отрече да прави нова политическа формация и заяви, че остава верен на БСП - "... не може до безкрай да режем клоновете. Партията не е на Корнелия, не е и моя".

На въпроса дали има червени олигарси, Гергов посочи, че няма червени или сини олигарси - има само олигарси и отрече да е между тях.

"ЦУМ ГЕЙТ ще отмине, но раната ще остане при мен. Аз нямам от какво да се срамувам", каза в заключение Гергов. Той отново допълни, че трябва да се отворят икономическите досиета, от които много нови неща ще излязат на бял свят.