Необходимо е подобрение на системата на гражданската регистрация, включително и в законодателството и Изборния кодекс. Това призна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова минути след края на редовното заседание на Министерски съвет.

По думите й, има какво да се желае така, че да бъде улеснена ситуацията. Лиляна Павлова заяви, че служителите на ГРАО правят проверки, но службата не е представена във всяко населено място, а самата регистрация по настоящ адрес не е задължителна. Тя обясни, че ГРАО отговаря за обобщаването на данните, които получава от общинските администрации.

Общинските администрации и общинските служби по гражданска регистрация са тези, които регистрират всички граждани по настоящ адрес, припомни още министърът. "Тогава имаме електронен обмен на данни, извършван на ежедневна основа между базата данни на всяка една от общинските служби за гражданска регистрация с ГРАО."

Другият начин, по който събираме информация, за да може ГРАО да принтира изборните списъци, това е информацията от МВР по линия на гражданите, които са регистрирани с настоящ адрес в чужбина или съответно - данните за лицата, които са си подали за издаване на лични документи", подчерта Павлова.

По думите й, там има синхронизация веднъж на седем дни. Обобщаването на тези данни, синхронизацията на данните на общинските администрации са тези, които ГРАО разпечатва като списъци, посочи тя.

Лиляна Павлова заяви, че заради множеството оплаквания преди първия тур на изборите от граждани, попаднали в забранителния списък или такива, които не са включени в списъците, е направена проверка. Установено е, че има такива лица - 12 000 души и е пратено официално писмо до общините да проверят дали те са въведени в базата им данни, обясни Павлова.

"От тези 12 000 преди изборния ден, 11 000 бяха коригирани, проблем с тази корекция няма. Очевидно - случва се да има лица, които ги няма в списъците, но това е ангажимент на общинските служби по регистрация, тук ГРАО няма отношение", коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството.