Самодоволното поведение на правителството доведе до там, че парламентът изрита председателя. Това е естествена политическа логика. Това заяви в ефира на БНТ председателят на сдружение "Ние идваме!" адв. Николай Хаджигенов във връзка с вчерашното отстраняване на председателя на Народното събрание Никола Минчев с гласовете, На ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".

"Не е правилно, зло е, но е политически логично, точно както беше политически логичен вотът на недоверие. Тук съм съгласен - най-вероятно той ще мине и правилно ще мине, защото това правителство се изчерпи, не вчера. То се изчерпи доста отдавна", посочи той.

Хаджигенов отбеляза също, че за разпадането на управляващата коалиция има и външни фактори, но правителството им е помогнало по въпроса колкото е могло. Той уточни, че външните фактори са ГЕРБ и ДПС, заедно с "помощниците им" от "Възраждане" и ИТН.

Христо Иванов не събира мнозинства

Христо Иванов не събира мнозинства

Търговията на Слави Трифонов с депутатите от ИТН е отвратителна, заяви Атана Атанасов

"Ние, гражданите, сме извън парламента и няма да допуснем това да се случи отново. Извоювахме го много трудно и сега ще го задържим", подчерта Николай Хаджигенов.

Той изтъкна, че коалициите трябва се правят предизборно, за да има ясни правила и да е ясно какво ще се случи след изборите, а не след изборите "да почнеш да чупиш ръце и да се чудиш какво се случва"

Хаджигенов каза още, че по тази причина "Ние идваме" организира в понеделник правна конференция, на която да бъде показано как точно трябва да се случват нещата.

Той коментира още, че причината за снощният протест пред Народното събрание не е конкретно гласуваната оставка на Никола Минчев.

Денят в парламента започна войнствено

Денят в парламента започна войнствено

Костадин Костадинов станал свидетел на Майдан

"Причината е, че хората видяха отново корупцията, за която някак всички забравиха, правителството включително. Видяха отново това, което не трябва да се случва - ГЕРБ, ДПС и поредните златни пръсти, които неизменно се въртят през годините", заяви Николай Хаджигенов.

"Извън законите за бюджета, има един приет закон. Този, за който една купчина хора се бори повече от 10 години. Един - и това е сериозен упрек. Ето това е причината, поради която правителството и този парламент ще си отидат, не друго. Защото оставиха ГЕРБ и ДПС да правят каквото си искат в събранието", по думите му.

Той каза още, че протестът не е бил организиран. "Протестът беше съвсем спонтанен, както всички останали. Хората са бесни", допълни Хаджигенов.

Ива Митева чула, че депутати от ИТН ще се обърнат при вота на недоверие

Ива Митева чула, че депутати от ИТН ще се обърнат при вота на недоверие

Недопустим бил опитът на премиера да обработва народните представители

"Както не оставихме правителството на Борисов да изнася всичко в торби, така няма да оставим никой друг. И това важи за всички, затова ние, демократичните и свободните хора следваме принципи, не божества. И това е огромната разлика между нас и тях", беше категоричен той.

Във връзка с коментари за снощните събития пред НС, че управляващите протестират срещу опозицията, той заяви, че това е хубав мит, но не е вярно. "Вчера опозицията взе превес. Това се случи вчера. Затова хората са отново на улицата, защото опозицията за ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", обясни Хаджигенов.

"Това вчерашния ден беше една огромна свинщина, защото прасетата не знаят, че това е храм и се държат както обикновено в кочината. Това не трябва да се случва. И да, хората затова бяха там и отново ще бъдем, докато това спре да се случва, посочи също той.

"Протестът е пречистването на един народ, очистването от цялата тая шлака", добави Николай Хаджигенов.

По думите му в парламента има неподходящи хора и това е демокрацията, но има и граница, която не трябва да се прекрачва.

Свиленски очаква различно гласуване от ИТН на вота на недоверие

Свиленски очаква различно гласуване от ИТН на вота на недоверие

Той се надява да няма напрежение и сблъсъци на евентуалните протести другата седмица

"Политиците ще поумнеят, макар и накарани насила от нас, гражданите", подчерта Хаджигенов.

Той коментира също така, че в последните 6 години темата "правосъдие" се използва по една единствена причина - да се спечелят избори. "И онзи ден за пръв път се използва, за да се задържи правителството на власт. Да, ама правосъдието не е това, правосъдието не може да се използва за това", каза юристът.

Той смята също, че няма да мине искането на ГЕРБ да има извънредно заседание на парламента в неделя и в понеделник да бъде гласуван вотът на недоверие срещу правителството.

И Кирил Симеонов от ИТН се разграничи от ИТН

И Кирил Симеонов от ИТН се разграничи от ИТН

Не обяви официално, че напуска парламентарната група

Припомняме, че снощи се стигна до ескалация на напрежението по време на протеста пред Народното събрание в подкрепа на Никола Минчев, който бе отстранен от поста председател на парламента с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", като се предполага със същото мнозинство другата седмица да бъде приет и внесеният от партията на Бойко Борисов вот на недоверие срещу правителството.