Въпреки, че 32 000 души отпаднаха от избирателните списъци заради новия избирателен кодекс, Движението за права и свободи запази нивото си на подкрепа от местния вот през 2007 година. Това обяви новият-стар кмет на Кърджали Хасан Азис на първата пресконференция на Общинското ръководство на ДПС след изборите, съобщава rodopi24.blogspot.com.

Заради измененията в Изборния кодекс 30 хиляди души отпаднаха от избирателните списъци в община Кърджали. Това са около 30% по-малко избиратели в сравнение с 2007 година. Точно толкова по малко в процентно съотношение били и хората, гласували за ДПС на тези избори, уточни кметът, цитиран от БТА.

По думите му резултатите от вота са развенчали три мита, използвани от опонентите на Движението от 20 г. насам.

Първо, ние доказахме, че автобуси от Турция не решават изборите. Третият ни мандат показва, че има гражданско гласуване, а не етнически вот. Безапелационната ни победа разби и мита, че партия в положение на жестока опозиция няма как да спечели избори. Опонентите ни се възползваха от държавната машина, превръщайки я в политическа, бяхме подложени на натиск, но самите граждани показаха, че с полицейщина и административни спънки избори не се печелят, анализира резултатите Хасан Азис.

Той добави, че от ДПС са готови да изпратят свои хора, ако ГЕРБ поискат ръчно преброяване на бюлетините. Припомняме, по-рано днес стана ясно, че управляващата партия иска повторно броене на вота заради сериозни съмнения за фалшификация.

Имаше хаос в изборния ден и много граждани не успяха да гласуват. Представителите на управляващата партия бяха мнозинство в секционните комисии и ако те нямат доверие на собствените си хора, тогава разбирам желанието им за ръчно преброяване и сме готови да помогнем с наши симпатизанти при нов „прочит" на бюлетините", обяви Азис.

От Движението обявиха, че ще проверят в ОИК дали вече е написано удостоверението за встъпване в длъжност на Хасан Азис, предвид факта, че на 25 октомври Общинската избирателна комисия е излязла с решение за резултатите от гласуването.

На втория тур на изборите за президент Хасан Азис ще призове избирателите да подкрепят двойката Ивайло Калфин - Стефан Данаилов. Той припомни думите на лидера на ДПС от изборната нощ. Тогава Ахмед Доган подчерта, че по никакъв начин ДПС няма да подкрепи Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.