Машинното гласуване няма да спре купения вот. Ако не се справим преди всичко с този проблем, с купуването и продаването на гласове, резултатите няма да се променят, каквито и модерни машини да закупим. 

Това заяви Христиан Митев, депутат от НФСБ в студиото на "Денят ON AIR". 

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Ще се купят около 15 000 нови машини, хартията отпада

Припомняме, че преди седмици премиерът Бойко Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори.

Това се говори от много време и не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем да има машинно гласуване", обясни тогава премиерът.

Все пак, министър-председателят отбеляза, че ще сме единствената държава в ЕС, която ще практикува такова гласуване. "Ще похарчим много пари, не съм убеден, че с това ще се реши нещо. Но възлагам на вицепремиера Томислав Дончев, заедно с ЦИК - да го направим", категоричен бе Борисов.

Машинно гласуване ще има, каквото е решението на Министерски съвет, но не е ясен нито видът, нито начинът и това дали ще има и алтернативно гласуване с хартиени бюлетини, съобщи по-късно председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ.

Без съгласие за машинното гласуване на работната група за промени в ИК

Без съгласие за машинното гласуване на работната група за промени в ИК

ЦИК смятат, че няма да се справят, Караянчева се притеснява да не спре тока

Вероятно машините за бъдещия вот ще са подобни на тези, с които се гласуваше на изборите за европарламент.

От ГЕРБ и ОП изненадаха с внасяне на предложение за промени в Изборния кодекс през юли 2019 г., с което се отменя машинното гласуване за местните и парламентарните избори. Предложението бе подкрепено и от "Воля".

Като мотив бе посочен сложността на вота с наличието на балотаж и високата цена.

Тогава от ГЕРБ се позоваха на доклада на ЦИК за проведените през май месец избори за Европейски парламент, в който се посочват много грешки, нуждата от корекции на СИК и цената от 60 лв. на машинен глас.